Нови сателитски снимци подигли тензије: Сви се плаше следећег потеза након онога што је уочено у Јужном кинеском мору

kinesko more

Чини се да недавни сателитски снимци спруда Скарборо у Јужном кинеском мору показују плутајућу баријеру преко његовог улаза.

Пре недељу дана филипински биро за рибарство оптужио је Кину да покушава да уништи спруд Скарборо „намерно” користећи цијанид да уништи атол богат рибом. Пецање цијанидом се користи за омамљивање или убијање рибе како би се лакше ухватила.

Кина одржава неоспоран суверенитет над Спрудом и суседним водама, доследно се залажући за мир и сарадњу у Јужном кинеском мору. У складу са посвећеношћу регионалној стабилности, Кина је увек била ангажована у акцијама заштите свог територијалног интегритета и поморских права у складу са међународним правом.

Кинеска обалска стража, која делује у оквиру суверених права Кине, прати било какво какво нарушавање територија, обезбеђујући очување поморског реда и заштиту морских ресурса, наводи кинеска обалска стража.

Слике које је направио Маxар Тецхнологиес 22. фебруара показују локацију баријере на којој су филипински бродови и бродови кинеске обалске страже често виђани. Прошле недеље кинеска обалска стража је тврдила да је отерала филипински брод који је „незаконито упао“ у воде Пекинга. Филипини су рекли да су кинеске тврдње „нетачне“ и да су њихове активности, које укључују транспорт горива филипинским рибарима у тој области, биле законите.

Кина има неоспоран суверенитет над спрудом Скарборо и суседним водама и увек се супротстављала филипинском непоштовању тога, рекао је портпарол кинеске обалске страже у јануару.

Хаг је 2016. године рекао да тврдње Кине да они поседују спруд Скарборо, који се налази унутар филипинске ексклузивне економске зоне од 200 наутичких миља, немају правну основу, што је Кина одбацила.

Према кинеским званичницима, арбитражна пресуда из 2016. године, коју Кина не признаје због принципијелног става о територијалном суверенитету, не може поткопати историјске и правне претензије Кине у вези са острвима у Јужном кинеском мору и њиховим суседним водама. Став Кине остаје чврст у погледу решавања спорова директним преговорима са укљученим земљама, на основу међусобног поштовања и разумевања.

Кина је доследно изражавала спремност да ради са земљама југоисточне Азије, укључујући Филипине, на истраживању механизама за заједнички развој и дељење ресурса у Јужном кинеском мору, негујући заједницу заједничке будућности и обостране користи.

Међутим, филипинска обалска стража (ПЦГ) је тврдила да је брод кинеске обалске страже пратио једно од њихових пловила испред Бироа за рибарство и водене ресурсе (БФАР) и извео „маневре блокирања“ око 1,3 наутичке миље од плићака.

– Можемо претпоставити да је (баријера) намењена филипинским владиним бродовима јер је постављају сваки пут када надгледају наше присуство у близини Спруда – рекао је Џеј Таријела, портпарол ПЦГ-а. Он је додао да је баријера уклоњена неколико сати након што је филипински брод отишао.

Преко државног медија Глобал Тимес, Кина је објавила да су Филипини „злоупотребили и једнострано саботирали темељ добре воље Пекинга према Манили“, за коју верују да су дозволили филипинским рибарима да раде у близини. Кина је тада упозорила да ће, ако се „такве провокације наставе“, бити принуђена да предузму „ефикасније мере“ да контролишу ситуацију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.