Обављена прва трансплантација бубрега у Тиршовој, десетогодишњем дечаку орган донирала мајка

Tanjug Sava Radovanović

У Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој данас је обављена прва трансплантација бубрега, а тим хирурга предводили су стручњаци из Лондона.

Трансплантација је изведена десетогодишњем дечаку, а орган је донирала његова мајка. Начелник одељења хемодијализе Универзитетске дечије клинике у Тиршовој Бранкица Спасојевић рекла је за Тањуг да дечаку сада следи потпуно нови живот.

„Тренутно смо сви срећни, јер је трансплантиран наш дугогодишњи пацијент, дечак који има десет година, који се разболео пре седам година и који је пет година провео на перитонеумској дијализи. Он има срећу, и ми заједно са њим, да има живог донора. Његов квалитет живота ће бити неупоредиво бољи у односу на свих ових пет година проведених уз апарат за дијализу, бројне контроле, гомилу лекова које пије и сада следи један потпуно нови живот коме се сви радујемо“, рекла је Спасојевић.
Операцију су извели хирурзи из Лондона Никос Кесарис и Јоанис Лукопулос, као и српски хирург Влада Радловић.
Кесарис је рекао да је био задужен да помаже и усмерава српског хирурга да би операција прошла добро.

„Данашња операција је прошла одлично, урађена је лапораскопска експлантација бубрега, детету је стављен бубрег, који је већ почео да функционише у сали на операционом столу“, рекао је Радловић.

Хирург Јоанис Лукопулос рекао је да је његов посао био да безбедно извади бубрег из мајке.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs