„Опет су се истакли“: Захарова оптужила Естонију за фалсификовање историје

Zaharova

Естонске власти се повезују са нацистима, а њиховој русофобији би позавидео и немачки пропагандиста Јозеф Гебелс, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући објаву МИП-а Естоније на друштвеним мрежама, посвећену 80. годишњици бомбардовања Талина током Другог светског рата.

– Бомбардовало нас је око 300 руских авиона, а њихове главне мете биле су стамбене четврти и културни споменици. Руси користе овај сценарио данас у Украјини – наводи се у објави.

Коментаришући објаву, Захарова је нагласила да се естонско Министарство „још једном истакло“.

– Чињеница да се данашње естонске власти повезују са нацистима није тајна, а степену њихове маничне русофобије позавидео би и сам Гебелс. Овај догађај, који су фалсификатори сада истргли из историјског контекста, био је део војних операција совјетских снага да ослободе балтичке државе од нациста – објаснила је дипломата на Телеграм каналу.

Захарова је подвукла да су балтичке земље имале за Хитлера стратешки значај, јер су биле важна логистичка тачка, која је омогућавала везу Немачке са Северном Европом. Истовремено, совјетски војници су изводили нападе на седишта Гестапоа, ПВО средства, поморски арсенал, складишта барута и центре за везу.

– Могуће да за клан (премијера Естоније Каје) Каласове и потомке естонских колабораната то и јесу светиње или културни објекти, али за све остале, нормалне људе, то су легитимне војне мете – истакла је портпарол.

Захарова је казала да је објава била илустрована фотографијом која датира од 28. августа 1941. године.

Фотографија је настала приликом повлачења совјетске Балтичке флоте, а уништење града изазвале су немачке нацистичке трупе приликом напредовања. Истовремено, из града је евакуисано преко 40 хиљада људи на 225 бродова и других пловила.

– Потонула су више од 62 брода, погинуло је више од 4,5 хиљада цивила, а нацисти су укупно убили више од 15 хиљада људи. Из неког разлога, естонске власти се радије не сећају овога. Вероватно су то били неки неподесни грађани и морнари – закључила је Захарова.

Премијер Естоније Каја Калас позната је по својим антируским ставовима.

Између осталог, позивала је да се Русија изолује од слободног света, подржава рушење совјетских споменика, а такође се залагала да се на нивоу читаве ЕУ забрани издавање виза руским држављанима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.