Орлић: Успешно окончане консултације, биће предложено шест потпредседника Народне скупштине

Orlić

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Владимир Орлић изјавио је да су консултације посланичких група у Скупштини Србије данас успешно окончане и да ће девет посланичких група које су се одазвале састанку предложити да парламент у новом сазиву има шест потпредседника.

„Свих девет група из скупштинске већине и из опозиције, које су се одазвале на позив (најстаријег посланика који председава првој седници Скупштине Србије) Стојана Раденовића да разговарају о заједничком раду у Народној скупштини заједно ће предложити да Скупштина у 14. сазиву има шест потпредседника – два из СНС, по једног представника мањинских националних заједница – Мађара и Бошњака, једног из СПС и једног представника опозиционе листе ‘Ми – глас из народа'“, навео је Орлић, саопштено је из СНС.

Према његовим речима, уз Ану Брнабић, која је предложена за председницу Скупштине потписима 156 народних посланика, у најужем руководству српског парламента извесно ће се наћи највећи број жена до сада.

Орлић је саопштио да ће радом два скупштинска одбора – Одбором за дијаспору и Србе у региону, као и Одбором за образовање, науку и технолошки развој према постигнутом договору, руководити две опозиционе групе.

Председнике различитих одбора, ће, како је прецизирао, делегирати још шест посланичких група: СНС, СВМ, СПС, ПУПС, СДПС и ПС-НСС-УС-РС.

„Постигнут је и договор о саставу скупштинских делегација. Први пут ће бити формирана и делегација у заједничком Парламентарном форуму Република Србија – Република Српска, установљеном крајем прошле године“, навео је Орлић.

Он је рекао и да ће скупштинске службе током дана обавестити групе које су одбиле позив Стојана Раденовића, како је рекао, свих шест група насталих поделом листе „Србија против насиља“ и ДС С/ПОКС да уколико желе имају могућност да предложе више од 100 чланова одбора и више од 20 чланова међународних делегација укључујући и места у делегацији која се састаје са Европским парламентом.

У Скупштини Србије јуче и данас одржане су консултације о наставку конституисања, избору потпредседника и радних тела, којима су присуствовали представници листе „Србија не сме да стане“, коалиције око СПС, листе „Ми глас из народа“ и мањинских листа, док се представници листе СПН и коалиције НАДА нису одазвали.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.