Петковић: Решење о динару тражити на политичком нивоу, зато сам ја у Бриселу за разлику од Бисљимија

Petković

Директор Канцеларије за Косово и Метхију Петар Петковић рекао је, након завршетка разговора у Бриселу, да су они били изузетно тешки, да је делегација Србије наступила одговорно, аргументовано и одлучно, одјашњавајући и указујући на катастрофалне последице једностране одлуке власти у Приштини да укине динар.

„У разговору са Лајчаком у Бриселу дошли смо до истог става да је за решавање једностраних одлука Приштине потребан политички ниво, јер људи са експертског нивоа не могу ништа да реше, у Бриселу смо да би се дошло до решења и да се уклоне спорни делови уредбе тзв. ЦБК, а да Банка поштанска штедионица остане и функционисе на простору КиМ“, рекао је Петковић.

Како је рекао, делегацију коју је предводио су чинили представници и Министарства финансија и Банке поштанске штедионице.

„Састанак је показао да одлука тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу. Ја сам зато био овде, не и Бисљими. Последице такве одлуке су политичке. Тачно је да се о динару никада до сада није разговаралоу дијалогу, али обзиром да одлука тзв. ЦБК погађа директно Србе, наравно да ће се разговарати у Бриселу“, рекао је Петковић.

Према његовим речима, важно је да се покаже пуна опредељеност због чега је делегација Београда дошла у пуном саставу и да је указала на разорне последице одлуке о динару.

„У дискусији су представници тзв ЦБК говорили да Комерцијална банка има више рачуна, што није тачно јер је 55.000 рачуна у Поштанској штедионици. То јасно показује да не постоји прави разлог те тзв. уредбе ЦБК, да ни не знају све детаље везано за платни промет, већ да је реч о чисто политичкој одлуци“, указао је Петковић.

„Чињеница да сам ја овде, за разлику од Бисљимија показује опредељеност Београда да све проблеме решава кроз дијалог“, рекао је Петковић.

Исмаили: Аргументовали смо да постоје начини како пребацити финансијска средства

Ахмет Исмаили гувернер Косова је потврдио пред новинарима да је пред европским посредником И колегама из Србије изнео све опције како Србија може трансферсати финцијска средства.

„Ми смо аргументовали да постоје начини како пребацити финанцијска средства. Понудили смо техничка решења за која није потребно мењати уредбе. Ми сматрамо да постоје начини да на ши грађани Српске национланопсти могу примити помоћ из Србије, ако Србија одлучи да обави трансфер. Ми смо испунили нашу обавезу у смислу сарадње са међународним фактором, И показали смо данема ограничења нити препрека због уредбе“, изјавио је гувернер Исмаили на крају састанка.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.