Писмо Ф. Кафке из 1920. године на Сотбијевој аукцији са почетном ценом од 114.000 долара

Poezija

Писмо Франза Кафке у којем свом пријатељу саопштава да више не може да се бави писањем, понуђено је на продају на Сотбијевој аукцији, 100 година након смрти великог писца, за најмање 114.000 долара.

Кафка, један од највећих писаца 20. века познат по делима „Процес“, „Дворац“ и „Преображај“, написао је писмо аустријском песнику и издавачу Алберту Ехренстајну, наводно као одговор на молбу да својим текстовима допринесе књижевном часопису „Ди Гефертен“, преноси Ројтерс.

На једној страници тог писма на немачком језику, потписаног само са „Кафка“, овај немачки писац јеврејско-чешког порекла рођен у Прагу наводи да већ три године није ништа написао.

Верује се да је Франц Кафка то писмо написао у периоду између априла и јуна 1920. године док је боравио у санаторијуму у граду Мерану на северу Италије где се лечио од туберкулозе.

„Када су бриге продрле до одређеног слоја унутрашњег постојања, писање и жалбе очигледно престају. Доиста, мој отпор није био превише јак“, написао је Кафка у свом писму Ехренстајну.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.