Проглашена најбоља сланина у Србији! Војновићи открили тајну њихове сланине и како су једини освојили Сланинијаду два пута заредом

Slaninijada

У Качареву надомак Панчева данас је отворена 37. „Сланинијада“, а преко 20.000 посетилаца могло је да „омасти зубе“ са огромном количином сланине, кобасица, чварака и других сувомеснатих делиција које су понуђене.

Од раног јутра, кажу организатори, људи су се сладили на овој манифестацији која годинама постаје све посећенија и утицајнија у свету произвођача сувомеснатих производа.

Игор Ленчић, један од организатора „Сланинијаде“ испричао је за 24седам да ће манифестација трајати четири дана, односно до недеље, а првог дана су већ одређени победници.

– Жири састављен од професора са Пољопривредног факултета у Београду изабрао је златне победнике у неколико категорије. Златни победник у категорији домаће сланине, или како то волимо да кажемо победник „Сланинијаде“ је Војновић Миле из Кузмина – открио је он.

Што се тиче других категорија прво место у категорији занатске сланине је Тодорић Милета из Ужица. У категорији најбоље најбоље иностране сланине је Дамировски Дамир из македонског Гостивара.

И један од занимљивијих је и победник из категорије најдебље и најдуже сланине Тодосијевић Миле из Качарева. А најбољу сланину од мангулице има Златковић Милан, такође из Качарева.

– Имамо преко 300 изглача ове године и тренутно је ту око 20.000 људи. Велико је интересовање, велика гужва на улицама. Сви штандови су добро посећени, излагачи су најбољи са првим даном тако да ако нас време послужи биће рекордна посета до недеље – нагласио је Ленчић.

Производи од мангулице и моравке

Додаје да је ова манифестација све посећенија сваке године и да је последњих 7-8 година постала једна од највећих манифестација у региону овог типа.

– Сем сланине посетиоце очекује највећих димљених и сушених производа, а традиционално имамо већ долазак најбољих произвођача кобасица. Имамо велику понуду пеглане кобасице, најбољи кулен из Срема и Бачке, од произвођача са престижним наградама. Имамо пршуте са Златибора, онда производе од мангулица и од моравки, која је стара раса и враћа се на велика врата. Све је на једном месту – рекао је он.

Што се тиче цена, Ленчић каже да је он занимљив с обзиром да се ради о производима са високим квалитетом.

– Имамо производе који су прихватљиви за свачији џеп. Задржане су цене код готово свих излагача од прошле године. Продимљене кобасице иду од 900 до 1.100 динара. Оне добро сушене су од 1.400 до 1.600 динара. Одлично сушене печенице су око 1.900 динара. Чварци су око 1.200 динара – рекао је он.

Што се тиче неких ексклузивних производа, Ленчић наглашава месне производе од расе моравка.

– Ја сам имао прилике, управо, да пробам сланину, такозвану сапуњару, од свиња моравки. То је феномално. Имамо људе из Горњем Милановца који су дошли да понуде те производе. То се топи у устима! То су сланине у светском рангу и вероватно нисмо ни свесни тога који квалитет имамо – рекао је он.

Иначе, најпрестежнија категорија и награда на „Сланинијади“ је за домаћу сланину а њу је ове године добио Миле Војновић из Кузмина, чије домаћинство је и прошле године победило у овом престижном такмичењу и сада ушли у историју као победници две године за редом.

Његов син Саша Војновић открио је за 24седам да се они прављењем сувомеснатих производа баве породично, односно да су у том послу сем оца Милета ту он и његов брат, са својим породицама.

Они већ имају гомилу награда а Саша каже да су у Качареву били победници и прошле године, а наш саговорник је открио зашто је њихова сланина боља од других.

– Једини смо у историји „Сланинијаде“ који су два пута заредом победили. Ја сам, иначе, бивши спортиста и навикао сам увек да побеђујем шта год да радим. Много труда и рада стоји иза свега тога и то читаве породице. Ми смо одувек радили за своје потребе, али последњих око 15 година смо у овом послу и бавимо се продајом. Ту смо отац, мајка, брат, ја, наше породице… – прича он.

Саша наглашава да Војновићи имају читав процес производње заокружен, односно да сами праве храну и производе свиње.

– Прерађујемо, продајемо, маркетинг… све сами радимо. Имамо између 100 и 150 свиња. Годишње прерадимо месо од стотинак свиња, то је око тону меса сувог меса – каже он.

Иако се чини да је то велика количина, Саша каже да се они не могу да живе од овог посла, већ се баве другим стварима, а ово им је само хоби.

– Ја радим у војсци, брат у полициј, отац је пензионер… захтеван је посао, али смо укључени сви па када се распореди на све онда стигнемо – каже он.

Шта значи имати најбољу сланину?

Имати најбољу сланину у Србији за њега је потврда породичног труда и рада.

– Значи да све ово што радимо има смисла. Трудимо се да сваке године побољшамо квалитет и да будемо бољи и бољи. Иако смо победили, ми нисмо задовољни јер увек има простора за напредак. Трудимо се да увек подижемо квалитет јер иако победимо може увек боље. Слушамо и савете купаца, скупљамо искуства људи и трудимо се да унапредимо све – каже он.

Иако имају најбољу сланину, Саша наглашава да им је кулен најпродаванији производ.

– Иначе смо вишеструки победници Кулијинаде у Ердевику и на Пољопривредном сајму. На кулен смо најпоноснији, а сем њега правимо само још два производа – сремску кобасицу и домаћу сланину. И преко зиме мало чварке, буткице, коленице… – рекао је он.

Уколико се одлучите да наредних дана посетите „Сланинијаду“ треба још нагласити да се очекује и низ других садржаја, од богатог културно-уметничког програма до надметања попут оних за најбољи гулаш или пасуљ до такмичења у једењу сланине, љутог соса и најљуће паприке, држању табле сланине или обарању руку, и то за оба пола.

Организатори су нагласили да ће паркинг за све посетиоце бити бесплатан током сва четири дана трајања ове манифестације, с обзиром на то да је ранијих година било нелегалне наплате.

Једини услов јесте да се уопште нађе место за паркинг, што неће бити лако, будући да је судећи по првом дану интересовање људи за посету „Сланинијади“ огромно.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.