Први дан историјског суђења протекао у избору поротника: Десетине кандидата отпало јер нису непристрасни према Трампу

Tramp

Први дан историјског суђења бившем америчком председнику Доналду Трампу протекао је у избору поротника, што се показало као тежи посао него што је било очекивано. Више десетина кандидата за поротнике је отпало јер је утврђено да нису непристрасни. Трампа оптужница терети да је прикривао финансијске трагове тајне исплате порно звезде Сторми Данијелс како би она ћутала у њиховој наводној сексуалној афери.

Одавно су амерички медији ово суђење назвали историјским, пре свега због чињенице да је ово први пут да се неки бивши председник САД налази пред судом под оваквим оптужбама, а у оптужници се Трамп терети за чак 34 кривична дела – за фалсификовање пословних докумената како би прикрио сексуални скандал. Трамп је заправо оптужен у суштини да је мењао финансијску документацију своје компаније како би сакрио праве разлоге за исплате свом бившем адвокату и сараднику Мајклу Коену, који је део тог новца прослеђивао порно звезди Сторми Данијелс како би она ћутала о афери са бившим америчким председником. Очекивано, Доналд Трамп све ово негира.

Ипак испоставило се да је првог дана суђења пред судијом веома тежак посао, не само када је реч о самом поступку, већ и када је реч о избору 12 поротника који би требало да одлуче о Трамповој судбини. Наиме, првог дана је већ отпало више од 50 кандидата за поротнике, јер је суд утврдио да они не могу да буду непристрасни. Поједини су отворено признавали да имају јака осећања и у вези са Доналдом Трампом и у вези са његовом председничком кандидатуром.

Првог дана суђења се пристало на додатни захтев тужиоца да сведочи још једна жена, манекенка Карен Мекдугал, која такође тврди да је имала аферу са Доналдом Трампом. Он негира и ове наводе, али је суд такође прихватио и један захтев одбране, а то је да се на овом суђењу не пуштају чувени аудио-снимци на којима Трамп увредљиво говори о женама.

Иначе, тужиоци су првог дана већ тражили да суд додатно казни Трампа због тога што је прекршио наредбу којом се забрањује да говори о сведоцима, о судском поступку и о самом суђењу и да тако подсете Трампа да се он овде не налази ни у једној другој функцији већ као оптужени и да за њега важе сва судска правила.

Међутим, Трамп је наставио пре свега преко своје друштвене мреже да ради управо то, то јест да коментарише суђење, па је тако и јуче написао да иза овог, како оцењује политичког поступка, стоје радикалне левичанске демократе који покушавају да га спрече да учествује у кампањи за председника Америке на предстојећим изборима.

Такође, Доналд Трамп се пожалио и да му обавеза да се сваки дан појављује у судници стоји на путу његовој намери да присуствује матури његовог сина Берона и он каже да је тако нешто веома неправедна одлука суда.

Суђење ће бити настављено и то напорима судије да покуша да изабере тих 12 поротника који би требало да одлуче о судбини бившег америчког председника.

Милић: Трамп се труди да процес иде што спорије

Коментаришући за Еуронеwс Србија први дан суђења, програмски директор огранизације Нови трећи пут Димитрије Милић каже да је проблем када се суди неком од велике политичке важности да нађете поротнике који ће моћи да буду објективни.

„Нарочито када се ради о једном округу који доминантно гравитира ка демократама. Тако да и одбрана жели да минимизује могућност да неки од поротника буде субјективан у том смислу. Тако да је то један елемент на што се и одбрана ослања. Јер делује да је цела стратегија Трампа, баш што се тиче овог поступка, додуше и других, али овог конкретно, да се на неки начин троши време, да би се процес развукао до периода када већ имамо изборе у новембру, а они се приближавају“, рекао је Милић.

Како додаје, с једне стране Трамп комуницира ову кампању као једну борбу система против њега, пошто од 2015-2016. када је кренуо у кампању, то је његова главна теза – где је он заправо антисистемски кандидат кога сви спречавају да се кандидује.

„Други елемент – постоје одређена истраживања јавног мнења која указују да један део бирача можда не би гласао за њега, можда би остао код куће и тако даље, који би иначе извесније гласао за њега него за његовог противника. Тако да је то елемент зашто се он труди да то буде што спорије и да се просто једе време у том прцесу, иако сам процес није нужна добра веза због трошкова не само новца, него првенствено времена које може бити утрошено на нешто друго у кампањи“, рекао је Милић.

Како је рекао, оно што је дефинитивно специфично је сам случај.

„Ниједан други председник није имао овај вид проблема да мора да доказује јавности да није потплаћивао порно глумице за случајеве које се тичу односа у време док је био у браку. Поента је да он покушава да направи ограду од тога, из разлога што би то могло да донесе претпостављам штете код једног дела конзервативније базе, републиканске, хришћанске. Тако да јесте чудно са те стране, а јесте чудно не само због овог случаја, него зато што то није једини случај, зато што имате паралелно у Вашингтону поступак који се тиче подстрекивања људи на побону, на Флориди у вези за руковођење документима које није било адекватно. Тако да није само тај један случај, него је читава лепеза случаја који се од прошле године заправо воде“, рекао је Милић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.