Ројтерс: Неслагање око путарине у Португалији може довести до нових избора

Put

Нова португалска мањинска влада десног центра суочила се с неуспехом у парламенту након што се крајње десничарска партија Шега придружила социјалистима како би било окончано плаћање путарине на осам ауто-путева, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да влада страхује да би гласање одржано у четвртак могло да доведе до обуставе рада парламента и нових избора.

Коалиција коју предводи Социјалдемократска партија десног центра (ПСД) победила је на изборима 10. марта са малом разликом у односу на Социјалистичку партију левог центра (ПС), а популистичка антиимиграциона Шега четири пута је повећала број посланичких места у парламенту.

Аналитичари упозоравају на могућу краткотрајност ове владе, за коју ће први велики тест бити крајем године, када ће парламент гласати о нацрту буџета за 2025. годину.

“Са чуђењем гледамо нови парламентарни образац у којем ПС и Шега формирају коалицију како би подрили активности владе“, изјавио је министар за парламентарне послове Педро Дуарте.

Усвојену меру је назвао “буџетски неодговорном“, будући да ће, како је навео, то државу коштати 180 милиона евра у виду компензације за концесионаре следеће године, а укупно 1,5 милијарди евра до 2040. године.

Предлог закона изнео је ПС који је био на власти у Португалији последњих осам година, током којих је одбијао укидање путарине.

Против предлога је гласала владајућа ПСД, која се залагала за постепено смањење цена путарине на ауто-путевима.

Лидер социјалиста Педро Нуно Сантос оценио је да је “неприхватљиво да влада опише нормалан рад парламента као блокаду“, а лидер Шеге Андре Вентура је поручио да “влада треба мање да се сажаљева, а више да управља“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.