Русија преузима највеће налазиште нафте у Ираку откривено у последњих 20 година

Naftno polje Rusija

Поље Ериду је највеће налазиште нафте у Ираку откривено у последњих 20 година, а након прошлонедељне одлуке јапнаског „Инпекса“ да прода свој удео (40 одсто) у налазишту, руски „Лукоил“ има одрешене руке да преузме контролу над целим нафтом богатим подручјем, пише портал „Ојл прајс“.

Како се објашњава, на основу прелиминарних процена се сматра да нафтно поље Ериду у Ираку садржи 7-10 милијарди барела резерви. Извори на високим позицијама из руске нафтне индустрије са којима је ексклузивно разговарао портал рекли су да би нафте у Ериду заправо могло да буде и дупло више.

Портал оцењује да Русија жели да контролише ирачко поље заједно са савезником Кином, што је „у складу са циљем Москве и Пекинга да држе Запад подаље од енергетских споразума у ​​Ираку како би Багдад задржали ближе новој иранско-саудијској осовини“.

„Лукоил“ је раније контролисао 60 одсто Блока 10 у коме се налази Ериду.

У марту је ирачка државна компанија „Ди Кар Ојл компани“ званично одобрила развој резерви Блока 10, укључујући и читаво поље Ериду.

Блок 10 се налази на југоистоку Ирака, отприлике 120 км западно од кључне руте за извоз нафте из Басре, и јужно од огромних нафтних поља око Насирије. Према уговору за Блок 10 који је додељен „Лукоилу“ и „Инпексу“ још 2012. године у четвртој рунди лиценцирања у Ираку цена барелу је релативно висока (5,99 долара), иако у том тренутку огромно поље Ериду није било откривено.

У 2021. години, након прелиминарних тестирања, ирачко Министарство нафте је саопштило да очекује максималну производњу од најмање 250.000 барела дневно из Еридуа до 2027. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs