Санду: Две главне претње за Молдавију корупција и агресивна политика Русије

Sandu

Председница Молдавије Маја Санду поздравила је данас усвајање нове одбрамбене стратегије у парламенту која позива на учвршћивање односа Молдавије са њеним западним савезницима и идентификује Русију као претњу.

Санду је то објавила на Фејсбуку два дана након што је Европска унија пристала да отвори преговоре о проширењу чланства са Молдавијом и суседном Украјином, пренео је Ројтерс.

Она је осудила напад Русије на Украјину и оптужила Москву да планира државни удар како би је збацила са власти. Санду је рекла да нова безбедносна стратегија истиче „главне претње“ са којима се Молдавија суочава и како да им се „ефикасно супротстави“.

„Постоје две главне претње нашој националној безбедности – агресивна политика Руске Федерације против наше земље у целини и дубоко укорењена корупција у Молдавији“, написала је она.

Чланови партије Маје Санду, Странке акције и солидарности, имају већину у парламенту Молдавије, који је у петак усвојио стратегију која се фокусира на ближе везе са ЕУ, Румунијом, САД и НАТО.

Молдавија, међутим, жели да задржи „неутрални“ статус, утврђен у Уставу земље и за разлику од Украјине, не тражи чланство у НАТО.

Захарова: Москва је увек поштовала интересе Молдавије

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова осудила је документ као „русофобски“, рекавши да је Москва увек поштовала интересе Молдавије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, како наводи Ројтерс, исмејао одлуку ЕУ да покрене преговоре о чланству са Украјином и Молдавијом, рекавши да ниједна од тих земаља није испунила критеријуме за чланство.

Секретар за штампу Министарства спољних послова Молдавије Игор Захаров је рекао да су коментари Пескова јасан показатељ тога да се Молдавија повлачи из сфере утицаја Москве.

„Одлучно идемо европским путем“, казао је Захаров за Радио Молдавију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.