Вучић: Донели смо Гутерешу припремљена документа у вези са укидањем динара на КиМ

Gutereš i Vučić

Председник Александар Вучић изјавио је да је генералном секретару УН Антонију Гутерешу, са којим се састао у Њујорку, донео припремеље папире и докумета у вези са укидањем динара на КиМ.

„Пре свега, донели смо припремљене папире и документа везане за укидање динара. И то смо испоручили, дакле, у писаној форми. Разговарали смо о свим проблемима на Косову и Метохији, у нашем региону“, рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да је Гутереш неко ко добро познаје проблеме у нашем региону.

„Он добро познаје ситуацију ту, разговарали смо о геополитичким приликама, о синоћној седници Савета безбедности, о значају Уједињених нација“, рекао је Вучић.

Председник Србије каже да му се чини да свуда, у сваком разговору који има, па чак и са генералним секретаром Уједињених нација, на крају као тема се појаве амерички избори.

„Дакле, шта год причали, о чему год причали, јер данас имате као највећи сукоб је руско-украјински, уколико дође до промена у Америци, очекују сви да ту дође до деескалације. Али онда очекују да буде ескалација на другом делу, где је управо дошло до деескалације, а то је између Кинеза и Американаца. То су теме о којима смо разговарали, какав то може да има свеукупни утицај на ситуацију у Европи и свету“, рекао је Вучић.

Додао је да следе и избори у Европи и да је и то била тема разговора са Гутерешом.

„Очекује се свакако мањи број гласова за левичарске странке, а већи број за десничарске странке. Тако да, много тога је пред нама, наше је било да ми кажемо шта мислимо о ситуацији на Косову и Метохији, да кажемо колико је за нас важна и Генерална скупштина и Савет безбедности УН“, навео је Вучић.

Истиче да је свакако са Гутерешом имао врло добар разговор и да је важно да се увек одржава тај контакт и показује значај Уједињених нација. И због поштовања Повеље, а и због поштовања Резолуције 1244, додао је Вучић.

„Седница била важан лакмус папир за нас“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ванредна седница Савета безбедности УН била важан лакмус папир за нас, а да је добро и то што су на њој могле да се чују лажи Приштине.

Он је за РТС рекао да је направљена прва анализа, а да ће за недељу дана бити направљена много озбиљнија анализа сваке речи.

„Тринаест земаља је изразило забринутост, Британци и Швајцарци минимално и они су били против нас, јер подржавају Куртија, али ови други су говорили о погрешности укидања динара и мислим да је то било важно. Исто тако имате нијансе ко се нама више допао да ли Кореја или Јапан и сл. Велика помоћ је дошла од Руса, Алжира, Еквадора“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је представник Еквадора био веома коректан, јер је он рекао поздравља председника Вучића и ништа више, а они су у преводу са шпанског на енглески рекли и премијера Косова Аљбина Куртија, иако он то уопште није рекао.

„И онда је он тражио исправку и извињење секретаријата УН због такве грешке. Ту сте могли да видите и по томе како су се коме обраћали, ко шта мисли о државности Косова, тако да је и то био важан лакмус папир за нас“, оценио је Вучић.
Говорећи о излагању амбасадорке САД при УН он је рекао да је у праву када каже да СБУН нема шта да расправља о ситуацији, и да то треба да се ради у ЕУ.

„Она је ту формално у праву јер је та одлука донета 2010, да се све пребаци на ЕУ. Све то разумем није било лако. Немам шта да јој замерим на говору имајући у виду америчку подршку која је другачија од наше. Био сам изненађен колико је то позитивно за Србију, али је она морала да направи баланс и прича о Бањској, али то је америчка политика“, рекао је он.

Вучић је навео да се наша делегација припремила за кратко време колико је то било могуће, али да није задовољан како су урађене припреме у земљама одакле су долазиле чланице Савета безбедности.

„Ту ћемо морати да радимо још више, убедљивије, да се боримо за свако слово, за сваку реч“, рекао је он.

Говорећи о излагању Аљбина Куртија он је у шаљивом тону рекао да је добро што се он као држављанин Србије укључио у политички живот, и стао на страну одређених политичких фактора, али да је добро да брине о политичком животу своје Србије.

„Знам да имамо гувернере, сектор за ту провинцију, привремене институције, али да се баш мешам то не радим. Али ово што они раде показује да су веома заинтересовани за напредак своје земље Србије и то је добро“, рекао је он појашњавајући да је то шаљиво рекао.

„Курти само говори о резолуцији ЕП и мишљењу Међународног суда из 2010“

Вучић изјавио је вечерас да Аљбин Курти по цели дан на својим телевизијама и у Савету безбедности говори о резолуцији коју је донео Европски парламент везано за Србију, као и о мишљењу Међународног суда правде из 2010. године.

„Али добро, то је нешто на шта морате да се навикнете, морате да прихватите и ту врсту борбе у којој ћете да имате упрегнуте све оне који су за независно Косово и све оне који би њима да служе не би ли се дочепали власти у једну снажу моћну запрегу и нас који покушавамо томе да се супроставимо и сачувамо нашу поноситу и достојанстевну земљу. Хоцемо ли успети – видећемо“, поручио је Вучић из Њујорка за РТС.

На питање колики је маневарски простор Србије, имајући у виду да су САД инсистирале на томе да треба размотрити одлуку о укидању динара на КиМ, Вучић је казао да је мали маневарски простор и што се тиче Америке и западних сила.

„Зато што они кажу да је то суверена држава. Па ако је то суверена држава, а што нас питате било шта? А како имате право да укидате динар кад сте написали тамо да смо ми ти који финансирамо? Ви сте написали да имамо право да финансирамо преко Заједнице српских општина здравство, школство, економски развој, локални развој. Ако је то тако, чиме ћемо да финансирамо? Фунтама? Доларима? Чиме?“, упитао је Вучић.

Вучић је рекао да они желе да кажу за тзв. Косово да је то њихово чедо. „Ми смо га родили, ми га одгајамо, понекад ћемо да га повучемо за уво, али све друго, ми ћемо да будемо на њиховој страни и то се неће променити“, навео је Вучић за РТС.

На констатацију да је опозиција у Приштини критиковала наступ Аљбина Куртија, кажу да је био јако лош, да је Србија на неки начин у Њујорку успела да много јаче изнесе свој став и да фактички поручи оно што је хтела, Вучић је оценио да га нападају, али је указао и на то шта тражи српска опозиција.

„Ишли да траже санкције против своје земље, и хвале се тиме што су неки рекли да се тражи укидања фондова за Србију. Па Курти по цео дан прича, не само на својим телевизијама о томе што они траже, већ причају и овде у Савету безбедности. Јесте приметили две ствари које причају? Једно је резолуција Европског парламента, а друго је из 2010. године мишљење Међународног суда правде. И сваки пут исто“, рекао је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs