Вучић обишао фабрику Борбени сложени системи: Морамо да водимо рачуна о себи и јачамо војску, време изазова пред нама

Vucic

Председник Александар Вучић изјавио је током обиласка фабрике привредног друштва Борбени сложени системи у Пљакову код Куршумлије у којој се производе оклопна борбена возила “Лазар” и “Милош”, да морамо да поведемо рачуна о себи и јачамо војску и одбрамбене капацитете земље.

„Ми морамо да поведемо рачуна о себи, о сопственој војсци. Очигледно је да је време изазова у геополитичком смислу пред нама. Хоћемо ли умети да се поставимо на најбоље могући начин и да у тим нелаким временима сачувамо и мир и људе, али и земљу, као и да одвратимо сваког потенцијалног агресора? То је велико и важно питање за нас“, истакао је Вучић.

Нагласио је да у сваком случају нашу војску морамо да наставимо да јачамо и наше одбрамбене капацитете да снажимо.

„Морамо да поставимо у неким фабрикама и бољи корпоративни менаџмент. Морамо да радимо још много више и још много да уложимо“, поручио је Вучић.

Председник је питао колика је просечна плата у фабрици и добио одговор да је повећана за 15.000 динара и да сада износи са топлим оброком око 94.000 динара.

Представници фабрике су рекли да та фабрика сада ради по највишим европским стандардима.

Председнику је речено и да је планиран још један погон за монтажу, тако да ће се ту и склапати возила – „Милош“ и „Лазар“.
„Све што произведете данас има купце и са лакоћом проналазите купце, сви хоће све што можемо да произведемо. Сви хоће оружје, оруђе и возила. Није питање цене, већ да ли можете да произведете“, нагласио је Вучић и истакао да пре свега треба да јачамо нашу војску и одбрамбене капацитете.

Председник Србије поручио је радницима фабрике „Борбени сложени системи“ у Куршумлији да је он инсистирао да им се повећају плате, захвалио им се на труду и раду и додао да ће плате бити и веће, јер ће и фабрика радити много више.

„Хвала на труду и раду и да још вредније и марљивије радите. Ја сам инсистирао да вам повећају плате, знао сам да имају простора, јер сам знао колико су новца добили од државе. А вас молим да се заиста посветите раду у овој фирми, и ово није крај повећаваћемо и даље плате“, рекао је председник радницима приликом обиласка фабрике.

Истакао је да ова фирма има будућност, да ће радити још много више.

„Радиће још много послова, шириће своје објекте и капацитете, а плате ће вам бити неупоредиво боље. Зато вас молим да љубоморно чувате свој посао, љубоморно чувате своје радно место, али да се борите за своју земљу“, рекао је председник.

Вучић им је указао на то да обављају један важан посао за целу државу, све грађане и замолио их да то наставе да раде.

„И заиста вам хвала на труду и енергији“, рекао је Вучић.

„Проверавамо да ли се још земаља мешало у наше изборе“

Једна страна земља сигурно је стајала иза мешања у децембарске изборе у Србији, рекао је Вучић и додао како Србија тренутно проверава да ли је било још земаља које су се мешале у изборе.

Он је то рекао на питање новинара да ли је добио одговор на писмо које је послао, о мешању стране земље у српске изборе, додавши да чека да добије још доказа о томе.

„Од финансирања различитих организација, до финансирања различитих лажних пројеката, где су паре служиле само да кроз проточни бојлер прођу до оних који организују демонстрације, до оних који организују обуке за опозиционе активисте. Замислите да то неко други ради у некој другој земљи.

Они су се жалили на руско мешање у унутрашње ствари за некакве много, много ситније ствари“, рекао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаве Виоле Фон Крамон и Борка Стефановића у којима тврде да је Вучић слагао како ће Србија напустити Савет Европе, он је навео да је само рекао како постоји таква могућност и да ће је Србија размотрити.

„Потребна су нам најмање четири модуларна нуклеарна реактора“

Обилазећи фабрику Борбени сложени системи у Куршумлији, на питање новинара о најављеном укидању мораторијума на нуклеарну енергију у Србији, Вучић је рекао да Србија нема ни знања, ни пара за класичне нуклеарке које коштају између 11 и 13 милијарди евра.

„Ми тај новац у овом тренутку једноставно немамо, како год да обезбеђујемо финансирање. И ту ћемо покушати са Мађарима да се договоримо око Пакша, да пробамо да добијемо пет, шест или седам одсто учешћа. И то бисмо платили и скупље од онога колико реално кошта, само да бисмо могли одмах да добијемо могућност да рачунамо на ту количину електричне енергије“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да ћемо до 2050. године трошити четири пута више електричне енергије него што трошимо данас.

„Па вас ја питам само како ћемо рецимо да обезбедимо у Крагујевцу електричну енергију. Имате дата центар, имаћете још један дата центар, имаћете још један суперкомпјутер, имаћете производњу електричних аутомобила, како ћемо да обезбедимо струју, из чега?“, запитао је Вучић.

Он је додао да убрзано радимо са Американцима на великим соларним површинама, које могу да имају сталну снагу од 1.000 МW плус балансирање енергије, још 200 МW, али да то није стварних 1.000 или 1.200 МW, већ 350 до 500 МW, чак и мање, јер нема сунца сваки дан, као и да је слично и са ветром.

„Рачунали смо да су нам потребне најмање четири мале модуларне нуклеарке које су сад постале популарне и које раде или покушавају да раде најразвијеније земље. Све то у дугом штапу, на жалост, јер ми немамо технологију, немамо знање“, рекао је Вучић.

Он је споменуо добру иницијативу Божидара Ђелића из 2008. године која није заживела.

Како је рекао, он је увидео да ће Француска бити у великој предности захваљујући електричној енергији из нуклеарних електрана и да је био у праву јер Француска данас има једину озбиљну предност у односу на друге европске земље управо из енергије коју добија из нуклеарних електрана.

Вучић сматра да су нуклеарне електране апсолутно безбедне.

„Суштина је у томе да наравно да се неће десити никада ништа јер сви о томе воде рачуна, као што сте видели чак и у Запоружју, где се није десило ништа. А то је много велика, једна од највећих у Европи нуклеарки, иако тамо буквално бесни рат између две војне суперсиле“, констатовао је Вучић.

Он је истакао да нећемо моћи да се ослонимо на увоз струје довека.

На питање о одлагању нуклеарног отпада, Вучић је одговорио да о томе не зна ништа, али да није то његов посао.

„Мој посао је да обезбедим да људи имају довољно струје и да обезбедимо довољно начина да финансирамо пројекте који су од животног значаја за нашу земљу. А не само да учествујемо у бесмисленим кампањама о којима ћемо нешто да критикујемо само да бисмо критиковали“, поручио је Вучић.

„У односу на 1999. БДП, плате и пензије неупоредиво веће“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су и плате и пензије неупоредиво веће у односу на 1999. годину, а да је БДП многоструко већи. Одговарајући на питање новинара да упореди 1999. и садашњу ситуацију, Вучић је рекао да је БДП многоструко, више од 10 пута већи него тада.

„Плате и пензије су неуопоредиво веће, и ми то увек заборавимо. Што се војске тиче, нису то упоредиве категорије. Тада су биле друге бројке што се људи тиче, али што се оруђа тиче… наши су јунаци гинули у авионима против радара, јер су били хероји. Данас би губици сваког потенцијалног агресора били стотинама, хиљадама пута већи“, рекао је Вучић.

Он је поручио да мора да се настави даље да се јача и развија земља.

На питање како стоје ствари са ММФ-ом, Вучић каже да стоје добро.

„Као што рече шеф ММФ-а, Србија добро стоји, отпорна, код нас је то стабилно, сигурно, чврсто. Не очекујем никакав проблем“, рекао је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.