Вучић: У првом кварталу ове године Србија имала највећу стопу раста у Европи од 4,7 %

AV

Председник Србије Александар Вучић рекао је  да је у првом кварталу ове године Србија имала највећу стопу раста у Европи од 4,7 одсто и додао да је прилив директних страних инвестиција већ прешао две милијарде, а да су девизне резерве на 27 милијарди.

Вучић је навео да Србија има рекордан ниво броја запослених, више од 2 милиона и 313.000 запослених.

Навео је да је прилив страних директних инвестиција већи за 10 одсто у односу на исти период претходне године, те да је већ је прешао две милијарде.

„Девизне резерве су на 27 милијарди, а злато нам је на 41,3 тоне. Не заборавите да смо у 2012. имали свега 15 тона, а сада имамо 41,3 тоне. Не заборавите да су тада биле 10 милијарди наше резерве, а данас су 27 милијарди наше девизне резерве“, рекао је Вучић током обраћања јавности.

Додао је да је важно за Србију да се покуша да током ове године стопа раста буде од четири одсто, а да је 3,5 одсто предвидео ММФ.

„Том стопом раста бисмо успели да подигнемо наш БДП у апсолутним бројевима на нивоу од 77 милијарди евра, што би било у поређењу са 32 милијарде евра пре 12 година, ако израчунате готово 135 одсто више, што заиста говори о значајном напретку Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је стање на рачуну Србије на данашњи дан 615 милијарди динара, односно више од пет милијарди и 600 милиона евра.

„То је наша заједничка политика премијера Вучевића, Синише Малог и моја одлука била је да направимо такозване јастуке, бафере због кризе коју предвиђамо. Када смо изашли на тржиште обвезница боље смо прошли него рецимо једна моћна и снажна Румунија која је чланица ЕУ и НАТО и успели смо да обезбедимо додатне бафере, а да стопу јавног дуга држимо чак испод 50 одсто, а не испод 60 одсто, дакле на 49,5 одсто“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је стабилност јавних финасија важна како би земља могла да се развија и изгура све циљеве укључујући и оне везане за ЕКСПО 2027.

Нагласио је да би све то могли да изгурамо, да је важна једна ства, а то је стабилност јавних финасија.

„Можемо да се похвалимо, то се ретко дешава и није реално у првом кварталу ове године Србија је имала највећу стопу раста у Европи. Овде смо оставили земље које су у Еуростату и које смо до сада могли да добијемо“, рекао је Вучић.

„Ирска је на минус 6,5 што такође није реално као што није било реално ни оних плус 8 ако се сећате, то је због одлива капитала мултинационалних компанија, нема везе увек са потпуно реалним растом. Ово друго је сасвим реално. Исланда минус 4, Естонија минус 2,4, Аустрија и Немачка на минус 0,8 и минус 0,9, до највећих Србије 4,7, Малте 4,6, Хрватске 3,9, Кипра 3,5, Литваније 2,9, Словачке 2,7, Грчке 2,4, Словеније и Румуније на 2,1“, рекао је Вучић .

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.