Вучић: Замолио сам кинеског представника у УН да подрже позицију Србије

Aleksandar Vucic

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је имао садржајан и пријатељски разговор са сталним представником НР Кине при УН Жангом Ђуном о предстојећој седници Генералне скупштине УН на којој ће се расправљати о резолуцији „Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници“ и да га је замолио да Кина подржи позицију Србије.

„Поновио сам да је Србија, иако мала земља, озбиљно приступила питању ратних злочина почињених на територији бивше Југославије и да је на свеобухватан начин показала да ниједан злочин не сме остати некажњен, уз искрени пијетет према жртвама“, навео је Вучић на Инстаграм налогу „будуцностсрбијеав“.


Вучић додаје да је нагласио да Кина, на челу са председником Си Ђинпингом, улаже свој огроман углед и утицај у глобалној арени по свим питањима у којима принципи Повеље УН представљају основе за равноправан третман свих земаља чланица.

„У том смислу, замолио сам уваженог саговорника да и овога пута Кина стане на страну правде и подржи позицију Србије. Посебно сам захвалио сталном представнику НР Кине на досадашњој подршци његове велике земље коју пружа нашој Србији у свим међународним форумима, као и на чврстом и непоколебљивом поштовању темељних начела на којима почивају Уједињене нације“, рекао је Вучић.

Вучић борави у Њујорку где је у понедељак увече представљао Србију на седници Савета безбедности УН на којој је представљен шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика.

Вучић пред седницу Генералне скупштине на којој почетком маја треба да се разматра предлог резолуције о Сребреници у седишту УН одржава консултације са представницима земаља чланица УН, како би им објаснио позицију Србије о најављеној резолуцији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.