Жиофре: Извоз Србије у ЕУ у последњих 12 година порастао шестоструко

Žiofre

Амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији Еменуеле Жиофре оценио је да је Србија имала велике користи од трговине са ЕУ и навео да је извоз Србије у ЕУ за 12 година порастао скоро шест пута.

„Вредност годишњег извоза Србије у ЕУ порасла је са скоро 3,2 милијарде евра у 2009. години на нешто мање од 18 милијарди евра у 2022. години. То је скоро шестоструки раст у периоду од дванаест година. Сматрамо да ова и друге бројке морају бити познате српској јавности“, рекао је Жиофре.

Како се наводи у саопштењу ЕУ Инфо мреже, робна размена између ЕУ и Србије годинама је у сталном порасту, а прошле године је билатерална трговина достигла укупну вредност од скоро 40 милијарди евра.

ЕУ је традиционално кључни трговински партнер Србије заслужан за 58,7 одсто укупне трговинске размене Србије у 2022. години, са сличним процентима који се настављају годинама.

Што се тиче трговине пољопривредним производима, Србија има суфицит у односу на ЕУ, који је у 2021. години достигао свој историјски максимум од 688 милиона евра.

Тржиште ЕУ традиционално представља најзначајнију извозну дестинацију за српске пољопривредне производе са више од 50 одсто укупног извоза пољопривредних производа Србије у ЕУ претходних година, што је наставак вишегодишњег тренда.

Компаније из ЕУ су далеко највећи страни инвеститори у Србији са око 60 одсто укупних директних страних инвестиција регистрованих у периоду од 2010-2022. године, што значи да више од 20,5 милијарди евра инвестиција долази из ЕУ у периоду од 2010-2022.

Компаније из ЕУ директно запошљавају око 300.000 људи у Србији, док је индиректно много више грађана Србије запослено у малим и средњим предузећима у Србији, која сарађују са инвеститорима из ЕУ као њихови добављачи или клијенти у различитим ланцима вредности.

Ови и други подаци о трговини су у средишту билборд кампање коју је Делегација ЕУ недавно покренула широм Србије, наводи се у саопштењу.

Билборди илуструју велики значај који ЕУ има Србију у поређењу са другим трговинским партнерима и налазе се на 42 локације широм Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs