Златне ципеле сомборског обућара привукле велику пажњу на „Недељи моде“ у Паризу

obuca

Ручно израђене ципеле Александра Брачера, обућара из Новог Сада који је тим занатом почео да се бави још у седмом разреду, у очевој обућарској радионици у Сомбору, коштају 17.000 евра. Од поправки па све до скупоцених салонки од порцелана и злата, прошло је много година, труда и рада. Александар каже да је његов професионални сан коначно надомак остварења – јер недавно се о његовим ципелама причало у Паризу, а у будућности ће их носити жене у Дубаију.
Порцелан и злато у комбинацији. Ако сте одмах помислили да је реч о вази за цвеће, посуђу или о накиту, грешите, јер заправо причамо о – ципели! И то оној која, колико год незамисливо звучало, кошта чак 17 хиљада евра. За Александра Брачера, обућара, који живи и ради у Новом Саду, производња тако скупоценог пара салонки била је тежак задатак.
„Колико је тежак задатак продати их? Није толико тежак задатак продати их колико је било тешко створити ту ципелу, од саме идеје, од скице па док дођемо до готовог производа“, рекао је Александар.
А од идеје до готовог производа, Александру је било потребно пет година неуспелих покушаја, непроспаваних ноћи проведених у радионици, али и доста новца који је уложио.
„Зашто не би пробао нешто ексклузивније направити као рецимо Ролс Ројс међу ципелама? Онда сам почео да се бавим темом порцелана, јер ме је порцелан одувек фасцинирао и као реч када се изговори звучи префињено, и покушали смо штиклу да направимо да буде чисто порцеланска, међутим пуцала је и не би могла да се учврсти како треба и онда смо развијањем тог производа дошли на идеју да штикла буде од карбона, тако да смо добили карбонску штиклу са порцеланским цветовима“, објаснио је Брачер.
А онда је одлучио да све позлати!
„Рубови порцеланских цветова су позлаћени, шналица је позлаћена, док је цео ђон 24-орокаратним златним листићима обложен“, додао је он.
Сигурним кораком на златном ђону, ципеле су доспеле и на недавно одржану Недељу моде у Паризу, где су привукле велику пажњу, а Александар планира да их продаје и у Дубаију. Прве кораке ка том циљу већ је остварио.
„То иде у лимитираним серијама, свака боја се прави у 70 пари. А тим да за клијенте који желе могу да дизајнирају неку своју комбинацију боја и две године нико нема право да поручи исту комбинацију боја а после две године тај модел ће носити њихове име, онога ко их је дизајнирао“, рекао је Александар.
Ципеле се за сада могу наћи само у претпродаји, док ће се у званичној продаји наћи тек 2025. године. Ко ће их међу првима понети, Александар, наравно, не може да тврди.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.