Бајден дочекује лидере АСЕАН-а због кинеских амбиција

Bajden

Амерички председник Џозеф Бајден угостиће ове недеље лидере југоисточне Азије у Вашингтону у жељи да покаже како је његова администрација упркос кризи у Украјини и даље фокусирана на Индо-Пацифик и дугорочни изазов звани Кина, саопштили су званичници.

Дводневни самит са десеточланом Асоцијацијом нација југоисточне Азије (АСЕАН) почиње вечером у Белој кући у четвртак, дан пре разговора у Стејт департменту, преноси Ројтерс.

Наводи се да ће се лидери азијске организације као група први окупити у Вашингтону од оснивања из времена најмрачнијих дана Хладног рата, а председник Барак Обама био је последњи амерички лидер који их је угостио у Калифорнији 2016. године.

Додаје се да на овом скупу треба очекивати највише осам лидера АСЕАН-а, будући да је први човек Мјанмара искључен због државног удара прошле године, а Филипини су у транзицији након избора.

Речено је да ће самит бити одржан уочи Бајденове посете Јужној Кореји и Јапану од 20. до 24. маја, у шта спада и план за састанак са лидерима земаља Квада (Аустралија, Индија и Јапан), који „деле забринутост САД у вези са амбицијама Кине да прошири свој утицај у региону и глобално“.

Бајденов координатор за Индо-Пацифик Курт Кембел говорио је данас „о дубоком осећају у америчкој администрацији да не треба склањати пажњу са Индо-Пацифика” и нагласио да су у плану повећања америчких инвестиција у земљама АСЕАН-а.

Он је рекао и да ће Кина, Мјанмар, Тајван и Украјина бити међу питањима о којима ће се разговарати.

„Верујемо да је од кључне важности за друге земље да јавно и приватно подвуку да се оно што се догодило у Украјини никада не сме догодити у Азији“, рекао је Кембел мислећи на претње Кине да ће силом поново заузети Тајван ако буде потребно.

Он се сложио с критикама да је ангажман САД у АСЕАН-у ослабио у многим важним областима.

„Морамо да пошаљемо сигнал да ће Сједињене Државе бити стални партнер и да нас наши стратешки интереси гурају да играмо већу улогу током времена”, казао је Кембел.

Додао је да ће бити „значајних“ разговора са АСЕАН-ом о технологији, образовању, инфраструктури, као и да ће Вашингтон ускоро објавити планове за успешнију борбу против илегалног риболова у Пацифику.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије