Брнабић и Жиофре о путу Србије ка ЕУ, Европрајду, енергентима

Brnabić

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом о напретку Србије у процесу евроинтеграција и другим актуелним темама. Председница владе истакла је да за нашу земљу пуноправно чланство у Европској унији остаје један од спољнополитичких приоритета и изразила уверење да ће подршка и сарадња са партнерима из Европске уније наставити да даје видљиве резултате, посебно у конкретним областима, попут зелене агенде.

Када је у питању енергетска безбедност, премијерка је навела да је рок за изградњу гасног интерконектора између Србије и Бугарске наредне године, али да су у плану и други електроенергетски пројекти.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да ће нови гасни интерконектор са Бугарском значајно повећати количину гаса и обезбедити чистију животну средину. Спровођењем овог пројекта, како је навео Жиофре, Европска унија ће наставити подршку Србији и Западном Балкану, у циљу даљег побољшања енергетске инфраструктуре и безбедности.

Говорећи о питањима медија и безбедности новинара, шеф Делегације ЕУ у Србији рекао је да је веома важно што је Радна група за безбедност и заштиту новинара, као и цела медијска заједница, брзо реаговала у случају претњи које су упућене уредници и новинарима ОК радија у Врању.

Брнабић је у разговору рекла да ће приоритет Владе у наредном мандату бити усвајање сета медијских закона, пре свега Закона о јавном информисању и медијима и Закона о електронским медијима, као што је предвиђено Медијском стратегијом.

Премијерка и амбасадор Жиофре разговарали су и о могућностима да Србија убрза и повећа ефекте финансијске помоћи ЕУ кроз ИПА 3 програм.

Жиофре је поновио значај тога што се Европрајд одржава у Србији, први пут у Југоисточној Европи, али и разочарање ЕУ одлуком Министарства унутрашњих послова да забрани руту шетње Европрајда и изразио наду да ће решење бити пронађено како би у суботу могла да се одржи у миру и безбедности.

Брнабић је оценила да је сарадња са Делегацијом Европске уније изузетно добра и изразила уверење да ће се наставити на истом нивоу и у новом мандату Владе Србије.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs