Објављена најновија прогноза, ево до када ће трајати пандемија ковида

Korona

Пандемија ковида ће “трајати годину дана дуже него што је потребно”, јер сиромашније земље не добијају вакцине које су им потребне, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).

Доктор Брус Ејлвард из СЗО је изјавио да то значи да би криза ковида могла “лако да се протегне дубоко у 2022. годину”, преноси ББЦ.

Мање од пет одсто афричког становништва је вакцинисано, у поређењу са 40 одсто на већини других континената.

Велика Британија је испоручила више од 10 милиона вакцина земљама којима је то потребно, а обећала је укупно 100 милиона.

Огромна већина вакцина против ковида дата је у земљама са високим или средњим приходима, док на Африку отпада само 2,6 одсто доза датих широм света.

Група добротворних организација, која укључује Оксфам и УНАидс, критиковала је Канаду и Велику Британију због набавке вакцина за своје становништво путем Ковакса, глобалног програма за праведну дистрибуцију вакцина који подржавају УН.

Званични подаци показују да је раније ове године Велика Британија примила 539.370 доза вакцина “Фајзер”, док је Канада узела нешто мање од милион доза вакцина “АстраЗенека”.

Ејлвард је апеловао на богате земље да се одрекну “места у реду” за вакцине како би фармацеутске компаније могле да дају приоритет земљама са најнижм приходима.

– Могу вам рећи да нисмо на правом путу. Стварно морамо да убрзамо или знате шта ће се догодити? Ова пандемија ће трајати годину дана дуже него што је потребно – изјавио је Ејлвард.

Савез добротворних организација “Пеопле’с Вац цине” је објавио нове бројке које указују на то да само једна од седам доза које су обећале фармацеутске компаније и богате земље заправо стиже до својих одредишта у сиромашнијим земљама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије