Општина Апатин и ЈП ,,Војводинашуме” потписали протокол о сарадњи с циљем очувања и заштите СРП ,,Горње Подунавље”

Спортски риболовци са територије ЗБО прикупили су преко 5.000 потписа, путем недавно покренуте петиције којом траже хитну обуставу привредног риболова на реци Дунав у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“. Локална самоуправа пружила им је подршку у оквиру својих надлежности, а конкретни кораци направљени су већ данас, потписивањем протокола о сарадњи између општине Апатин и ЈП ,,Војводинашуме”.

  • Одржани су многобројни састанци са представницима ,,Војводинашума”, као и са представницима риболоваца са територије ЗБО, након чега је дефинисано конкретних осам тачака, тако да заиста нема разлога да не кренемо ка бољим резултатима. Желим да искажем задовољство, јер су дефинисане конкретне мере. Договорили смо шта ћемо да радимо до краја године, шта наредне године и у том смислу верујем да ће и риболовци бити задовољни, али, пре свега да ћемо радити у интересу заштите Специјалног резервата ,,Горње Подунавље”, рекла је председница општине Апатин, Дубравка Кораћ, и додала да је следећи корак састанак са министарком за заштиту животне средине, а који би требало да се одржи у наредних месец дана.

Осим ванредног мониторинга рибљег фонда, појачане контроле података о улову рекреативних риболоваца, те појачане ванредне контроле привредних и рекреативних риболоваца, најкасније до 1. јануара 2022. године, уколико овлашћене организације то одобре, биће уведена забрана привредног риболова на око 15 километара главног тока Дунава у оквиру рибарског подручја ,,Горње Подунавље”. Такође, новим мерама требала би се ограничити и употреба одређених алата привредних рибара.

Према речима Роланда Кокаиа, директора ЈП ,,Војводинашуме”, у оквиру поменутих мера, ово предузеће потписало је и уговор са ЈП за управљање путничким пристаништем и марином Апатин.

  • У Марини Апатин ће од 1. јуна функционисати пункт, где ће спортски риболовци моћи да купе једнодневне, вишедневне и годишње дозволе. 

На данашњем састанку потписани су и протоколи о ангажовању 12 рибочувара волонтера, а који ће са рибочуварима ,,Војодинашума” одлазити у контроле рибарског подручја. Један од њих је Душан Половина, који се међу првима пријавио и који је, како сам каже, велики љубитељ Дунава.

  • Мислим да, ако пођемо сада, да се не зауставимо ни једног милиметра, и за рибљу основу, и за рибочуваре, и за рибаре, и све то да почне да функционише, ником неће бити проблем изаћи на Дунав.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: