Почели радови на изградњи ветропарка „Кула 2“

Zoran

Јуче је, свечаном церемонијом компаније МК Гроуп и Финтел Енергија, обележен почетак радова на изградњи нових ветротурбина најсавременије технологије, односно ветропарка „Кула 2“. Инвестиција је вредна 17,5 милиона евра, а радови ће, према плану, бити готови до краја године. Пуштање у рад овог ветропарка заказано је за март наредне године. Обележавању почетка радова су присуствовали и челници локалне самоуправе, као и потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Михајловић је навела следеће:

– Некада се чини, с обзиром на огромне опструкције када су у питању ОИЕ, да се боримо против ветрењача, али се и данас види да се ми у ствари боримо за ветрењаче. Боримо се за соларне електране и за све друге капацитете који користе обновљиве изворе.

Министарка је истакла да је једини пут Србије ка енергетској безедности и независности повећање капацитета за производњу енергије добијене из ОИЕ. Закључила је да ће држава активно помагати изградњу нових преносних капацитета и да ће се већим коришћење ОИЕ убрзати и сам развој.

Генерални директор Финтел Енергије, Тицијано Ђованети, подсетио је да ова компанија заједно са компанијом МК Гроуп пионир у области обновљивих извора енергије и најзначајнији независни произвођач електричне енергије на енергетском тржишту Србије.

– На овоме се не заустављамо и већ планирамо нове амбициозне пројекте, који ће додатно позиционирати Србију на зеленој мапи овог дела Европе – рекао је Ђованети.

Генерални директор МК Гроуп, Михаило Јанковић, потврдио је даље ширење у области обновљивих извора енергије обе компаније.

– Заједно развијамо пројекте ветропаркова и соларних електрана у Србији, уз инвестирање преко милијарду евра у наредних пет година – истиче Јанковић.

Ветропарк „Кула 2“ ће, са капацитетом од 10 МW, снабдевати српску електроенергетску мрежу са 28,6 ГWх струје годишње, што је еквивалент енергији коју троши око 8.000 домаћинстава. На територији општине Кула, поред ветропаркова, ове две компаније уједно развијају највећи агросоларни пројекат у Европи и први на Балкану, чиме ће потврдити своје лидерство у региону кад се ради о обновљивим изворима енергије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије