Премијерка и привредници о проблемима због кризе у Украјини

Sastanak

Председница Владе Србије Ана Брнабић и председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж разговарали су са представницима највећих компанија које послују са руским, украјинским и белоруским тржиштем о могућностима како да одрже пословање и реше проблеме проузроковане због кризе у Украјини.

Представници компанија, упознали су државни врх са проблемима са којима се суочавају у свакодневном пословању са Русијом, Украјином и Белорусијом, а то су пре свега транспорт робе, набавка сировина и плаћања, и захвалили на брзом реаговању ПКС и организовању овог састанка.

Председник ПКС Марко Чадеж позвао је све привреднике који су погођени кризом у Украјини да се јаве Привредној комори како би им помогли у погледу транспорта робе, платног промета и других проблема.

„Имамо одличну комуникацију са председником Србије, премијерком, министарствима и сви заједно покушамо да реагујемо што пре. Изнети су конкретни предлози почев од очувања индустрије грађевинског материјала до извоза воћа и поврћа. Морамо да помогнемо привреди да нађе алтернативна тржишта како за пласман своје робе тако и за увоз сировина“, рекао је председник ПКС-а.

Премијерка Брнабић је истакла да је Влада Србије ту да саслуша привреднике, да заједно анализирамо ситуацију и договоримо наредне кораке, како би привреда, и у овим тешким условима, наставила пословање. Она је подсетила и да Влада Србије формира радне групе за различите области са циљем заштите грађана и привреде.

„Надамо се да неће ово неће дуго трајати. Важно је да смо сви заједно и да тражимо решења. Морамо мислити и о другим тржиштима јер се већ осећају последице. Данашња дискусија са представницима владе била је изузетно добра, предлози су били одлични и разговоре настављамо већ следеће седмице“, рекао је Раде Љубојевић власник компаније „Сирогојно“.

Мирослав Николић, директор компаније „Србоекспорт“, истакао је до Русије тренутно проходан транспорт робе кроз Пољску и Белорусију до Русије, али је проблем повратак јер су огромне гужве од Русије ка Пољској и да се разговарало и о алтернативним рутама.

Како се наводи у саопштењу Службе за односе са јавношћу Привредне коморе Србије, договорено је редовно одржавање састанка, директна, дневна, комуникација и размена информација са терена између ПКС, компанија, министарстава и кабинета премијерке у намери да се у дијалогу нађу алтернативна решења и превазиђу изазови.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, министри финансија, саобраћаја, трговине, иновација Синиша Мали, Томислав Момировић, Татјана Матић, Ненад Поповић, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs