Србија – земља интелектуалаца: Петоро српских професора на престижној Стенфордовој листи

Istraživači

На листи се налазе научници из свих научних дисциплина класификованих у 22 научне дисциплине и 176 потпоља.
На последњој листи најутицајнијих истраживача у свету, коју сваке године објављује чувени амерички Универзитет Стенфорд, нашло се тринаест научника са Новосадског Универзитета, од којих чак петоро са Природно-математичког факултета.

Професори са новосадског ПМФ-а на листи су проф. Неда Мимица Дукић са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, академик Стеван Пилиповић и проф. Душан Јаковетић са Департмана за математику и информатику, проф. Слободан Марковић са Департман а за географију, туризам и хотелијерство и проф. Анте Вујић са Департмана за биологију и екологију.

Методологија рангирања заснована је на већем броју критеријума, међу којима су најзначајнији број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор, број цитата тих радова, Х индекс…

Иницијална листа најбоље рангираних светских научника садржи 100.000 имена, којима су додати и и истраживачи који се налазе у два одсто најбољих у својим областима, тако да коначна листа садржи скоро 160.000 најбољих светских научника.

На листи се налазе научници из свих научних дисциплина класификованих у 22 научне дисциплине и 176 потпоља.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs