Увођење плаћања руског гаса у рубљама, не односи се на Србију

Rublja

Најавом увођења плаћања руског гаса у рубљама председник Русије Владимир Путин настоји да очува девизне резерве земље, стабилизује рубљу, а та мера усмерена је на такозване непријатељске државе, што значи да се не односи на Србију, изјавио је професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић.

Путин је данас на седници руске владе најавио да ће земље које су Русији увеле санкције због војне интервенције у Украјини убудуће руски гас плаћати у рубљама.

“Ради се о једној мери која је усмерена на очување девизних резерви Русије и стабилности националне валуте која је угрожена свим овим догађајима и јасно је да је дошло до бекства капитала из Русије”, рекао је Грубишић.

Оценио је да се ради о оправданом страху који утиче на смањење девизних резерви Русије, које су делимично заробљене у инсотранству и поставља се питање ко ће их ослободити, а рубља за то време слаби.

– Ово је усмерено на компаније које увозе енергенте из Русије. Сви уговори остају важећи у погледу количина и цена гаса, само плаћање мора да се обави у рубљама. То важи за све земље, како их Путин назива, непријатељске, али не важи за нас, истакао је Грубишић.

Додао је да ће западне компаније које купују руски гас моћи да купе рубље на Лондонској берзи или на некој другој валутној берзи у свету или у крајњој линији на берзи у Москви.

Грубишић је поновио да ова промена нецће довести до измене клаузула у уговорима за руски гас, већ да је намера да се натерају западне компаније да кроз такву трансакцију стабилизују руску рубљу.

– Компаније немају баш неки избор и простор да у кратком року нађу замену за руски гас, тако да ће морати да прихвате ту одлуку. Можда ће касније моћи да смање зависност од руских енергената, али сад немају много избора. Дешава се једна игра у којој се користе нестандардне мере, али ни ситуација није стандардна, оценио је Грубишић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs