Формирање збирке скулптура на отвореном по највишим музеолошким стандардима

Изложба  скулптура савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала  у периоду  од 1994. до 2018. године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин, а њен идејни творац је дугогодиши кустос, историчарка уметности Радмила Савчић. 

Захваљујући разумевању локалне самоуправе, аплицирано је на конкурс Министарства културе „Градови у фокусу“, на ком је општини Апатин одобрено 6 милиона динара за пројекат формирања Збирке поменутих скулптура, а који ће спроводити Општински културни центар.

  • Овде је постављена неколицина скулптура од укупно 135 које се налазе у власнишву Културног центра. Шездесет три се налазе на отвореном простору на различитим локацијама општине Апатин. Аутори ових скулптура су значајни уметници, чланови САНУ, универзитетски професори, уметници велике излагачке активности, као и уметници из иностранства. Захваљујући подршци Министарства културе, ова збирка ће бити обрађена по највишим музеолошким стандардима и самим тим ћемо добити једну веома значајну збирку, како за Културни центар, тако и за општину Апатин, рекла је Данијела Обрадовић, директорка Културног центра, и додала да реализација пројекта почиње већ ових дана.

Након адекватне поставке дела у јавном простору, конзерваторског третмана, те стручног обележја скулптура по највишим стандардима, ова збирка у будућности заслужује да прерасте у Музеј скулптуре на отвореном. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије