(ВИДЕО) Промоција нових услуга МИА четбот дигиталне асистенткиње Града Сомбора

Ѕаједничка

Данас је на Главној улици у Сомбору одржана промоција нових услуга МИА четбот дигиталне асистенткиње Града Сомбора. Подсетимо, МИА четбот, који је са радом отпочео током октобра 2019. године, води грађане кроз одређене административне процесе, пружајући информације и штедећи време, а ова платформа доступна је 24 часа, 7 дана у недељи. МИА пружа одговоре на неколико тема, као што су вођење поступка за дечији додатак, преглед стања пореског дуга, издавање пореског уверења, издавање уверења о измиреним обавезама по основу јавних прихода и даје контакте одељења, служби и одсека Градске управе.

Синиша Борота, помоћник градоначелника Сомбора, истакао је које су две нове услуге доступне грађанима, те шта је циљ истих.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


„Од сада ће грађани бити у могућности да поруче изводе из матичних књига или уверење о држављанству, то је та услуга матичара, која може сад да се одради потпуно дигитално преко МИА-е, и друга услуга је пријава комуналног проблема. Дакле, грађани ће бити у могућности да, кроз комуникацију са четботом, пријаве проблем на јавној површини. Циљ је наравно да се растерете запослени на шалтерима у Градској управи, како би могли да се баве комплекснијим проблемима и са друге стране, наравно, да олакшају грађанима цео процес који је везан за било коју од ових услуга“.

Стефанос Јокић, пројектни координатор НАЛЕД-а, истакао је да је, поред Сомбора, у пројекат дигиталне асистенткиње укључено још неколико локалних самоуправа из Србије и региона.

„МИА четбот је развијен у склопу једног регионалног пројекта, под називом „Унапређење општинских услуга у Србији и Босни и Херцеговини“, увођењем четбот апликације. То је у питању пројекат који је подржан од стране Регионалног немачког фонда
Девелоп, који је заправо фонд немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, а пројекат спроводе, осим НАЛЕД-а, наравно још и Немачка развојна сарадња, односно ГИЗ и компанија САГА. Такође, пројекат је регионалног карактера и осим Србије, односно две локалне самоуправе, то су Сомбор и Шабац, спроводи се и у Босни и Херцеговини, у локалним самоуправама Бијељина и Лакташи“.

Мартина Веселиновић, испред компаније САГА, навела је да ова компанија пружа велику пажњу пројектима који имају за циљ подржавање локалних самоуправа на путу њихове дигиталне трансформације.

„Управо путем четбота МИА, сами грађани Града Сомбора могу на врло једноставан, брз начин да дођу до потребних информација, коришћењем четбота МИА. Ја морам да нагласим да четбот МИА заправо је заснован на вештачкој интелигенцији и управо та технологија омогућава грађанима да они комуницирају као са људским бићем“.

На промоцији су заинтересовани грађани могли да добију све неопходне информације о томе како се користе услуге четбота путем апликације Вибер или путем вебсајта, те да им се укаже на значај оваквих важних корака ка дигитализацији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.