Вучић са члановима Владе и енергетског сектора, Брнабић: Видећемо да ли ће бити још смена

Sastanak

У Председништву Србије почео је хитан састанак поводом енергетске ситуације у свету и у нашој земљи. Састанак је јутрос најавила премијерка Ана Брнабић, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк.

Председник Србије Александар Вучић позвао је на састанак чланове Владе и шефове енергетског сектора како би се размотрила тренутна ситуација у систему и још једном анализирала хаварија од пре неколико дана, када су потрошачи остали без струје, и како би се предузеле мере да се ситуације попут ове не понове у будућности.

Неће бити заштићених ни овога пута, рекла је премијерка Ана Брнабић говорећи данас о одговорности због прекида рада термоелектране у Обреновцу. Брнабић је додала да власти дају све од себе да буду подигнути сви блокови термоелектрана, да се дође до угља бољег квалиета, и настави са испоруком струје без рестрикција.

„Отворено речено стање је тешко. Борба је из минута у минут. Полако дижемо блокове. Имамо лошу хидрологију, слабо има и ветра, па додатно трошимо на балансирање система увозећи струју“, рекла је она.

Премијерка је истакла да све безбезбедносне службе раде на догађају у термолектранама.

„Не искључујем могућост да је дошло до саботаже. Свакако је било некомпетентности и нестручности у сваком смислу. А да ли је било још нешто, па превелика је случајност да у тренутку испадне шест блокова термоелектране“, рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да се Србија много променила од 2012. године када су у фебруару биле рестрикције за привреду, што је била штета од више стотина милиона евра, медијски је то забашурено, а нико није смењен.

„Сада се у Србији отворено прича шта се десило. Да је дошло до хаварије која није смела да се деси. То је показатељ неодговорности и нестручности. Уследила је смена директора и причамо да ли ће бити још смена“, рекла је.

Она је истакла да се до 2012. године у енергетски сектор три деценије ништа није улагало, те додала да се у међувремену улагало у изградњу термоелектране у Костолцу, урађен је магистрални гасовод и ремонтовани су блокови термолектрана.

„Ми смо кренули да инвестирамо у наш енергетски систем, а за оне који спочитавају, кажем им да се прво погледају у огледало. Како је било у време када су они били одговорни“, поручила је она.

Подсетимо, због квара на постројењима у Термо-електрани „Никола Тесла“ пре пет дана су остали грађани Обреновца, а ван система је било око 30 одсто енергетских капацитета. Због пропуста у раду најављена је смена четири директора у овом јавном предузећу – Дејана Јевтића, извршног директора за производњу угља, Милана Мишковића, директора производње угља у РБ „Колубара“, Сава Безмаревића, извршног директора за производњу енергије и Горана Лукића, директора производње енергије у огранку ТЕНТ.

Вршиоц дужности директора Електропривреде Србије Милорада Грчића изјавио је да је рад ТЕНТ блокирао угаљ лошег квалитата, због чега је више хиљада људи остало без струје. То су касније у изјавама потврдили и министарка енергетике Зорана Михајловић и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић. Они су објаснили да се тако „наместило“ да из Колубаре стижу композиције са најгорим могућим угљом, чија је употреба у ТЕНТ избацила из строја 30 одсто енергетског капацитета.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у уторак на отвореној седници Владе Србије да нико није био изненађен што је пао снег, али да је „оно што нам се догодило у енергетском сектору, благо речено, био потпуни колапс“. Он је поручио да ће људи морати да сносе последице за грешке, и позвао в.д. директора Електропривреде Србије Милорада Грчића да „реагује у складу са тим“.

Грчић је рекао да је одговорност за рад целог система на њему, као директору „Електропривреде“, али и да непосредни руководиоци морају да сносе одговорност за недопустиве грешке у раду. Због свих неразјашњених околности које су изазвале застој у систему, у ЕПС наводе да ће затражити помоћ у даљој истрази од МУП-а и безбедносних служби, како не би дошло до евентуалних нових пропуста или намерних грешака у раду.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.