Пољопривредни инкубатор „Агринно 2“ у Средњој пољопривредној школи Сомбор

Mašine

Пољопривредни инкубатор „Агринно 2“ основан је у Сомбору, у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи. Инкубатора заступа Јово Ћато, директор СППШ, а пројекат се спроводи под покровитељством Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Института за ратарство и повртарство „Институт од националног значаја за Републику Србијуʺ, Фонда „Европски послови” АПВ као и Непрофитно д.о.о. за развој жупаније Чонград (Мађарска). Поред Средње пољопривредно-прехрамбене школе из Сомбора у пројекту учествују пољопривредне школе из Футога и Вршца.

Општи циљ пројекта „Агринно 2“ је промовисање производње и прераде лековитог биља, како би мале површине домаћинстава у сеоским насељима на прекограничном подручју кроз едукацију њихових власника да правилно користе своје ресурсе, постале продуктивније и да власницима буде исплативо.

Пољопривредни инкубатори Агринно 2 Сомбор, свој будући рад темељити на пружању подршке заинтересованима за стицање знања и искуства у области иновативних технологија узгоја лековитих и ароматичних биљака и зачина, те преради и тржишном пласману.

Употреба иновација у пољопривреди, што је и циљ овог пројекта, свакако ће помоћи незапосленим особама које живе у руралним подручјима да заснују и унапреде производњу у својим баштама, повећају продуктивност и исплативост.

Обављене су активности око заснивања производње на огледним парцелама и набавка опреме за узгој лековитог биља и соларне сушаре. У плану је набавка дестилатора за производњу етеричних уља. У склопу Пројекта организовани су семинари, округли столови, конференције и студијска путовања у Мађарску.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs