Прошла и прва ноћ са ковид пропусницама: Колико кошта непоштовање мера?

Propusnice

Кажњавање оних који немају ковид пропусницу, а налазе се у неком од угоститељских објеката почело је синоћ од 22.00 сата.

За невакцинисане је неопходан ПЦР или антигенски тест урађен у некој од државних лабораторија.

Казна за правно лице је 300.000 динара, за предузетнике 150.000, одговорно лице у фирми 50.000, за ковид редара 30.000, а за госта објекта 5.000 динара.

У Србији је у суботу у 22.00 сата, у складу са одлуком Кризног штаба за борбу против корона вируса, ступила на снагу обавеза о поседовању валидних ковид пропусница за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору.

Поседовање ковид пропусница обавезно је за улазак у ресторане, кафиће, барове и сличне објекте од 22 сата.

Контрола ковид пропусница такође је почела у суботу од 22 сата, али није било кажњавања већ само упозорења.

Дигитални зелени сертификат садржи најмање једно од наведеног, а то је доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против ЦОВИД-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана; негативан ПЦР тест не старији од 72 сата; негативан антигенски тест не старији од 48 сати; доказ о прележаном ковиду у претходних седам месеци, који се потврђује позитивним ПЦР или антиген тестом; позитиван тест на антитела (ИгГ) који није старији од три месеца, а урађен је у државној лабораторији.
Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима, саопштено је из Владе Србије.
Дигитални зелени сертификат – ковид сертификат грађани могу имати на телефону или одштампан на папиру и он ће бити провераван скенирањем јединственог QР кода који сваки од њих поседује.
Влада подсећа да се сва тестирања и провере нивоа антитела тренутно могу радити искључиво у државним лабораторијама, које су овлашћене за тестирање и проверу антитела.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs