Твитер платио 44 милијарде долара, а онда берза „појела“ 114 милијарди долара: Одрали Илона Маска након куповине друштвене мреже

Ilon Mask

До наглог пада вредности гиганта у производњи електричних аутомобила дошло дан након што је оснивач Илон Маск купио Твитер за 44 милијарде долара.
Вредност акција компаније „Тесла“, светског гиганта у производњи електричних аутомобила, пала је на светским берзама за чак 12 одсто, чиме је избрисано 114 милијарди долара, па се вредност компаније сада процењује на 876 милијарди долара!

До потреса на тржишту је дошло само дан након што је Илон Маск, оснивач компаније и најбогатији човек на планети, купио друштвену мрежу Твитер за 44 милијарде долара.

Потреси на тржишту

Услед пада вредности компаније Маск, чије је богатство процењено на 264,6 милијарди, изгубио је 25 милијарди долара, пренео је Дејли мејл. Истовремено, порасла је цена криптовалуте догкоин (dogecoin) за скоро 40 одсто након Маскове најаве да ће овом криптовалутом моћи да се купују његови електрични аутомобили. Едвард Моја, аналитичар инвестиционе компаније „Oanda“, упозорава да акционари „Тесле“ морају да буду забринути због пада вредности акција компаније. – Акционари „Тесле“ не могу никако да буду срећни због тога што се оснивач компаније све више удаљава од трке у производњи најбољих електричних аутомобила.

На другој страни, инвеститори у догкоин су одушевљени због тога што је Маск купио Твитер, а вредност њихових акција порасла за 40 одсто – рекао је Моја за Форбс. Занимљиво је да је ова криптовалута настала као шала 2013. Њена маскота је пас расе шиба ину. Вредност једног догкоина је на почетку 2021. била мање од цента, а онда је Маск почео да је промовише на друштвеним мрежама. Маск је у неколико наврата својим порукама изазивао потресе на тржишту акција криптовалута.

Богата понуда

Његова понуда да за акцију Твитера плати 54,20 долара у кешу привукла је велику пажњу јавности, јер ова друштвена мрежа, коју користе стотине милиона људи широм света, има велики утицај и сада ће бити под контролом једне особе. Маск је обећао да ће заштитити слободу говора на Твитеру, што је многе навело да помисле да би бројни суспендовани и укинути налози поново могли да буду активирани.

Пре свих, ту се мисли на налог Доналда Трампа, бившег председника САД, који је током четири године у Белој кући имао бројне објаве на Твитеру, али му је налог трајно укинут након што је подржао насиље током протеста својих присталица 6. јануара у Вашингтону.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.