Чарлс III предузетник: Како је краљ зарадио милионе својим луксузним брендом органске хране

Carls

Годинама се краљ Чарлс III припремао да од мајке, краљице Елизабете II, преузме улогу монарха Велике Британије. У међувремену је задржао још један посао: власник профитабилне компаније.

Чарлс, познат као борац за заштиту природне средине, основао је Дачи ориџиналс (Дуцхy Оригиналс) 1990. године када је био принц од Велса са циљем пласирања производа са своје фарме. Од тада је Дачи прерастао у највећи бренд органске хране и пића у Уједињеном Краљевству. До марта 2021. Чарлсова компанија је зарадила скоро 3,6 милиона фунти (4,1 милион долара) пре пореза.
Бренд је имао своје успоне и падове. Али је напредовао од уласка 2009. године у партнерство са Вејтроузом (Wаитросе), ланцем луксузних продавница прехрамбене робе који сада има ексклузивно право на Дачијеве производе попут лососа, кобасица, млека, шаргарепе или боровнице.

„То се претворило у веома успешан посао“, рекао је Ендрју Блох, стручњак за односе с јавношћу из Лондона. „Можете да осетите да овај бренд има срце и душу“.

Будућност је ипак неизвесна. Контрола бренда Дачи је сада „у ваздуху“ током периода националне жалости који ће кулминирати краљичином сахраном у понедељак. „Повезаћемо се са Краљевским домом о будућим аранжманима када за то буде право време“, рекао је портпарол Вејтроуза.

Власништво над Дачијем ће највероватније прећи на Чарлсовог најстаријег сина, принца Вилијама, који такође наслеђује и војводство Корнвол, имање вредно око милијарду фунти (1,2 милијарде долара). И док је принц студирао органску пољопривреду, вероватно ће бити мање практичан и жељан да упрља руке земљом од свог оца.

„Биће заинтересован, али ће поверити другима да то воде“, сматра Сели Бедел Смит, биограф и ауторка књиге „Чарлс: Несхваћени принц“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.