Долази крај културе отказивања? Амерички комичар: Сад је дозвољено рећи да сте за Трампа и то може утицати на изборе

Američki komičar

Амерички комичар Џим Флорентин је један од четворице његових колега којима је комичарски клуб из Сијетла забранио наступ јер нису у складу са „прогресивним вредностима“. Он је тим поводом рекао да се земља удаљава од тзв „цанцел“ културе, што је тренду који би могао да утиче на председничке изборе у новембру ове године.

Флорентин је за Фокс њуз казао да никада није доживео ништа попут његовог „кенселовања“ од стране „Капитол Хил комеди бара“ у Сијетлу, током својр 30-годишње каријере.

У поруци која је наводно послата неколицини комичара, управа клуба је тврдила да је отказала наступе четворице комичара након консултација са локалном заједницом.

„Капитол Хил је познат по својим прогресивним вредностима и добили смо доста повратних информација у којима се изражава забринутост у вези са усклађивањем предстојећих наступа са „етосом комшилука. Ове повратне информације укључују забринутост локалних активистичких група које су дубоко усађене у нашу заједницу и раде на одржавању њених вредности“, пише у наводном мејлу.

Флорентин је рекао да не зна како би то требало да утиче на заједницу, а на питање колико је „култура отказивања“ и даље доминантна у САД одговара да је знатно опао њен утицај.

„То је функционисало неко време“, рекао је. „Људи су затварани због различитог мишљења. Али мислим да цела Америка у овом тренутку, чак и либерали, мисле: „То смешно. То је превише. Морамо то да зауставимо. Само пустите људе да раде“, казао је комичар.

Флорентин: Раније би престали да причају са вама на помен Трампа

Флорентин је додаје да је изненађен колико је постало нормално помињати бившег председника Доналда Трампа у комедији, посебно у поређењу са периодом од пре неколико година.

„Људима је дозвољено да кажу како гласају за Доналда Трампа или воле Доналда Трампа. Да сте то рекли пре четири године, људи не би ни разговарали са вама. Блокирали би вас. Чланови породице би престали да причају са вама. Али сада је то на отвореном“, рекао је он.

На питање о ефекту који би опадајућа моћ „културе отказивања“ имала на изборе 2024. године, Флорентин је одговара да ће то обликовати дискусију у политици.

„Заиста сте морали да лажете и нисте могли да признате људима за кога гласате. (Сада) нећете бити проглашени расистом ако вам се не свиђа тренутна администрација. Стварно ми делује као да људи воде те разговоре, док сте раније морали да ћутите о томе за кога ћете гласати“, рекао је он.

Комичар ипак избегава политику у наступима

Флорентин каже да не зна какав ће бити исход избора, али да има осећај да људи отвореније причају о политици. Он ипак покушава да избегне ту тему на својим наступима.

„Не говорим о политици на бини. Не покушавам да поделим публику. Волим да будем провокативан и ходаћу по тој ивицу, стајати на тој линији… али је политика изгубљена битка. Није ме брига за то. Има довољно људи који збијају политичке шале“, објаснио је он.

Када су у питању његови политички ставови Флорентин је појаснио да је себе сматрао више либералним током мандата Џорџа Буша Млађег, када је мислио да Хауарду Стерну и другим комичарима прети цензура.

„Конзервативци су били тако уштогљени. Сада је то окренуто на другу страну. Шта год да ће утицати на мој посао, тако ћу гласати“, рекао је он и додао да се сада окренуо ка конзевативцима.

Политичко „клатно“ се љуља другу страну

Флорентин је указао на комичара Шејна Гилиса, који је отпуштен из емисије „Сатурдаy Нигхт Ливе“ само да би се убрзо вратио на посао, наводећи то као пример превазилажења „културе отказивања“.

„(Гилисова емисија) је имала огромну гледаност. Имала је највећу гледаност до сада ове године са Шејном јер су сви желели то да гледају. Дакле, заправо је ишло у корист Шејна Гилиса што је отпуштен“, рекао је Флорентин.

Флорентин је такође казао да сада гаји више нада да ће ослабити овај тренд у друштву, упркос томе што је претходних година био изузетно песимистичан.

„Клатно се љуља другу страну“, рекао је он. „Никад нисам мислио да ће се вратити. Другим комичарима бих причао, „с**бали смо се, никада се неће вратити, само је све горе и горе“,

„Ко би рекао да је неколико година касније, после ове пандемије, обема странама, и либералима и конзервативцима доста“, рекао је он и додао да су иначе конзервативци били уморни од „културе отказивања“. .

„Не покушавамо никога да повредимо, не покушавамо да понизимо људе. То су само шале. Само покушавамо да вас забавимо. То је све што покушавамо да урадимо“, закључио је Флорентин.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.