Италија се предаје празничном расположењу: Потрошња на поклоне већа него икад!

Poklon ispod jelke

У духу предстојећих празника, италијански потрошачи су се одлучили на значајно повећање својих буџета за божићне поклоне.

Према најновијем истраживању које су спровели Цонфесерценти и Ипсос, просечна потрошња на поклоне за Божић 2023. године достигла је цифру од 223 евра по особи, што представља импресиван раст од 13% у поређењу са прошлом годином.

Овај раст је посебно значајан када се узме у обзир економска клима и утицај инфлације. Чак и када се инфлација урачуна, повећање потрошње износи солидних 6%, што указује на растућу оптимистичност потрошача и јачање економског поверења међу Италијанима.

Цонфесерценти, водеће удружење трговаца у Италији, истиче да овакав тренд потрошње није само тренутни бљесак. Предвиђа се да ће укупна потрошња потрошача у 2023. порасти за 1,2% у односу на претходну годину. Међутим, очекује се да ће овај раст успорити у 2024. години, када се прогнозира повећање од 0,8%.

Ово истраживање не само да открива трендове у потрошачким навикама, већ и пружа увид у општи економски опоравак Италије након изазова са којима се суочила у претходним годинама. Повећање потрошње на божићне поклоне може се тумачити као знак опоравка и адаптације италијанске економије на пост-пандемијску реалност.

Аналитичари наглашавају да овакви трендови пружају кључне индикаторе за трговце и произвођаче када је реч о планирању залиха и маркетиншких стратегија за празничну сезону. С обзиром на то да потрошачи показују већу спремност за трошење, трговци се могу надати већем промету, посебно у сегментима луксузних производа и технолошких иновација које су традиционално популарне током празничне сезоне.

Све у свему, ове бројке одражавају позитиван тренд у италијанској економији и пружају наду за наставак економског раста и стабилности у земљи. Божић 2023. ће, судећи по свему, бити весео не само на породичним окупљањима, већ и у економским извештајима широм Италије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs