Мишчевић и Жиофре уручили серфикате за 20 градова у оквиру подршке ЕУ

Miščević

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић уручила је сертификате представницима 20 градова и општина, који ће кроз програм помоћи ЕУ допринети побољшању услова за инвестирање и том приликом истакла да постоји све већи број квалитетнијих пројеката који одговарају потребама грађана Србије.

Мишчевић је то рекла током обиласка једног од пројекта који се односи на ревитализацију Матарушке Бање и поновила да је процес европске интеграције Србије стратешки циљ.

„Као што смо пре свега пола сата у Матарушкој бањи видели, најконкретније, а ви виђате и у сопственим општинама, мења се окружење у којем живимо“, рекла је Мишчевић.

Двадесет локалних самоуправа ће уз подршку Европске уније од пет милиона евра, обезеђених преко програма ЕУ ПРО Плус унапредити пословну инфраструктуру, а Мишчевић је навела да је помоћ ЕУ локалним самоуправама важан сегмент свеукупне помоћи која стиже од ЕУ.

„Помоћ износи осам милиона евра, готово три милиона је суфинансирано од стране локалних самоуправа. Знамо да је то један од највећих изазова када је реч о европским процесима, пројектима“, указала је Мишчевић.

Мишчевић је навела да је туризам један од стратешких сектора за развој Србије.

„Данас ћемо дати 20 сертификата за 20 пројеката, 13 инфраструктурних, седам за писање нових пројеката, што значи у 13 општина ће почети градње индустријских паркова, обнављање постојећих постројења, њихова реконструкција и у већем броју општина рад на туристичким потенцијалима, туризам јесте један од стратешких сектора за наш развој“, рекла је Мишчевић.

Она је поручила представницима локалних самоуправа да стаљају своје општине у стратешки оквир развоја Србије.

„Правите стратешка документа о развоју, јер је то одлична водиља ка даљем финансирању. То препознајемо и ми и Европска унија када се опредељују за пројекте. И друго, радите на припреми пројеката, пројекте документације, али и сваке оне документације која је заправо важна за техничко спровођење ових пројеката“, истакла је министарка.

Жиофре: Подржавамо локалне самоуправе у побољшању пословне и инвестиционе климе

Заједно са Мишчевић, пројакат ревитализације Матарушке Бање обишао је и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре. Жиофре је рекао да ће пројекти у 20 локалних самоуправа донети конкретне резултате за привреду и грађане у будућности кроз нове инвестиције и отварање нових радних места.

„Подржавамо локалне самоуправе у побољшању пословне и инвестиционе климе, јачању конкурентности на локалном нивоу. Посебно ме радује што смо посетили пројекат који се реализује у Матарушкој Бањи, јер се ту на делу види како подршка ЕУ доприноси развоју туризма, повећаној економској активности и бољем животном стандарду људи“, изјавио је Жиофре.

Како је истакао Жиофре, пројекти ће побољшати социо-економску инфраструктуру у општинама и омогућити пословни амбијент.

„То ће према нашим проценама привући додатне инвестиције од неких 300 милиона евра и створити око три хиљаде нових радних места. Све су ово конкретне и врло опипљиве користи за грађане и за пословни свет који заједнички омогућавају Европска унија и локалне самоуправе, све са циљем бољег живота локалног становништва“, објаснио је Жиофре.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић је навео да је град Краљево конкурисао на конкурсима које је спроводила ЕУ, као и да је до сада успео да добије значајна финансијска средства која су омогућила бољи живот свим грађанима.

„Када смо заједно са Министарством привреде обезбедили средства за реконструкцију атлетског стадиона у Краљеву, конкурисали смо код Европске уније како бисмо добили новац за изградњу прилаза који омогућава особама с инвалидитетом, али и мајкама са малом децом да дођу до атлетског стадиона“, рекао је Терзић.

Према његовим речима, град у Матарушкој Бањи спроводи пројекат вредан преко 400.000 евра, који обухвата реконструкцију водоводне мреже у дужини од 5,3 километара што ће обезбедити да геронтолошки и рехабилитациони центар, становници и посетиоци бање имају сигурно водоснабдевање, а биће реконструисано дечије игралиште и постављене нове клупе и канте за отпад.

„Ово је још једна од вредних донација Европске уније Краљеву уз коју ћемо да реализујемо пројекат од значаја за туризам и привредну активност града, бољи живот становника Матарушке Бање али и отварање нових радних места за наше суграђане“, рекао је Терзић.

Двадесет локалних самоуправа ће уз подршку Европске уније од пет милиона евра, обезеђених преко програма ЕУ ПРО Плус, унапредити пословну инфраструктуру и услове за нове инвестиције, а како је планирано, пројекти би требало да у пет година након реализације допринесу привлачењу 300 милиона евра нових инвестиција и отварању више од 3.000 радних места.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.