Огњеновић: Наплата пензијских доприноса у прва четири месеца боља од планиране

Penzionerka

Добра наплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање настављена је и ове године па су резултати за прва четири месеца бољи од планираних за 8,8 милијарди или за 3,5 одсто али и од резултата у истом периоду прошле за 32,5 милијарди динара, односно за 14,1 одсто, изјавио је директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Реља Огњеновић.

Осврћући се на резултате пословања Фонда ПИО у прошлој години, истакао је да је настављен тренд остваривања суфицита који траје од 2021. године, објављено је на сајту Фонда ПИО.

Према његовим речима приходи од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање су и током претходне године наплаћени далеко изнад планираног и то за 31,6 милијарди динара, иако је од 1. јануара 2023. године смањена стопа доприноса за ПИО на терет послодавца са 25 на 24 одсто.

„Учешће прихода од доприноса у структури финансирања Фонда у 2023. износило је 79 одсто, а трансфери из републичког буџета чинили су 19,9 процената“, рекао је он.

Додао је да ако би се издвојиле чисте дотације, као недостајућа средства за исплату пензија, трансфери из буџета у 2023. години би износили 13,5 процената.

Истакао је да је претходна година дала такве резултате да је и у 2024. поново могла да буде примењена најповољнија формулу по пензионере, а то је усклађивање пензија у складу са променом нето зарада и изразио наду да ће се тај тренд и одржати.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.