Скупо одржавање јахте руског олигарха: Влада САД годишње издваја седам милиона долара за пловило Сулејмана Керимова

Jahta

Америчка влада је саопштила да троши више од седам милиона долара годишње на одржавање суперјахте коју је запленила од санкционисаног руског олигарха Сулејмана Керимова и позвала судију да јој дозволи да прода пловило на аукцији пре него што се реши спор око његовог власништва.

Власти на Фиџију заплениле су јахту „Амадеу“ дугачку 106 метара и вредну 300 милиона долара у мају 2022. године, у складу са америчком потерницом у којој се наводи да је у власништву Сулејмана Керимова, мултимилијардера кога је министарство финансија САД санкционисало 2014. и 2018. као одговор на руске активности у Сирији и Украјини, пренео је Ројтерс.

Едуард Худаинатов, који је водио руску државну нафтну и гасну компанију Росњефт од 2010. до 2013. године, оспорава напоре да се јахта прода на аукцији.

Худаинатов полаже право над Амадеом и изјавио је да она не може бити одузета јер он није санкционисан.

У поднеску суду, савезни тужиоци на Менхетну казали су америчком окружном судији Дејлу Хоу да је просечан месечни рачун за одржавање Амадее од 600.000 долара „превише“, што оправдава аукцију.

Такође, су навели да су преговори да Худаинатов плати за одржавање јахте пропали.

Тужиоци су у претходним судским поднесцима истакли да се Худаинатов понаша као власник Амадее како би прикрио улогу Керимова и да су плаћања за одржавање од суштинског значаја за очување вредности јахте.

У саопштењу, његови адвокати су навели да је предлог за продају брода „преран“ и позвали Хоа да то одбије док се „не утврди да ли је заплена неуставна“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs