Столтенберг Ердогану: Дошло је време да Турска одобри улазак Шведске у НАТО

Svedska

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану да је „дошло време“ да Турска ратификује документ о придруживању Шведске западној војној алијанси.

Турска и Мађарска једине су чланице НАТО-а које још увек нису формално одобриле приступање Шведске, подсећа АП.

Столтенберг је у изјави за ту америчку агенцију рекао да је током сусрета са Ердоганом, на магринама самита о клими ЦОП28 у Дубаију, позвао Турску да заврши процес приступања Шведске.

„Јутрос сам се сусрео с председником Ердоганом и поновио своју поруку да је дошло време да се финализује процес придруживања Шведске. Не могу да дам тачан датум, али поздрављам чињеницу да је пре неколико недеља председник Ердоган поднео парламенту папире за ратификацију“, нагласио је секретар.

Турска је одлагала ратификацију више од годину дана, оптужујући Шведску да не схвата довољно озбиљно турску забринутост за безбедност, укључујући и борбу против курдских милитаната и других група које Анкара сматра претњом.

Шведска и Финска, која се придружила НАТО у априлу, напустиле су политику неутралности и аплицирале су за чланство у алијанси након руске инвазије на Украјину. Како би се примиле нове чланице, све постојеће морају одобрити одлуку.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs