Главном Пајтићевом сараднику пронађено 1,9 милиона франака у швајцарској банци! Стручњаци упозоравају: Тужилаштво мора да реагује!

Saradnici

Вест да је бивши потпредседник владе Војводине Драгослав Петровић у време власти Бојана Пајтића имао 1,9 милиона швајцарских франака (1,7 милиона евра) на сопственом рачуну у „Цредит Суиссе” банци, само је отворила Пандорину кутију и наметнула питање како је новац грађана Србије завршавао на тајним рачунима.

Подаци су процурели у оквиру међународног пројекта „Швајцарске тајне“, а њих је објавио портал Крик.

ДОБРАШИНОВИЋ: МОРА ДА СЕ ДОКАЖЕ ПОРЕКЛО

Драган Добрашиновић, бивши председник Коалиције за надзор јавних финасија и лидер Усправне Србије, оцењује за НС Уживо портал да је ово моменат када надлажно Тужилаштво мора да реагује.

-За кога год се испостави да новац који има није оправдан његовим легалним приходима, мора да дође под удар закона, без обзира из које је политичке партије. Једноставно је, ако новац или имовина коју конкретно Петровић поседује надилази његове легалне приходе, јасно је да за то нема покрића – истиче он.

Добрашиновић наводи да би сад Агенција за борбу против корупције требало да поведе поступак против Петровића, који је у то време, када је рачун отворен, био јавни функционер.

-Такође, овим случајем треба обавезно да се бави и надлежно Тужилаштво, које би требало да квалификује дело – да се види да ли је реч о злоупотреби положаја, ненаменском трошењу средстава или неоснованм богаћењу. Могуће да је реч о подмићивању приликом тендера, или нелегалној продаји имовине уз велике, незаконите провизије – наводи Добрашиновић.

СИСТЕМ КОРУПТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

Поводом случаја Петровић, извршни директор БИРОДИ-ја Зоран Гавриловић истиче да је порука која се намеће – ако хоћеш да дођеш до иметка, мораш да будеш повезан са влашћу.

-Петровић је, вероватно, по иметку које су му пронашли другоразредни функционер из тог времена. Озбиљан капитал су стекли они који су ушли у систем коруптивне привреде. Овде чак и елеменатрна пореска анализа прихода Петровића и осталих показује да би они морали бити санкционисани – уверен је Гавриловић.

Према међународном истраживању “Швајцарске тајне” рачун је у банци “Credit Suisse” на његово име отворен 2010. године, а највише новца на њему било је крајем 2015. године – 1,9 милиона швајцарских франака (1,7 милиона евра). Рачун је затворен неколико месеци касније, показују процурели банковни подаци. У то време Петровић више није био функционер, пошто је са места државног секретара отишао 2014. године.

ПОДАЦИ АГЕНЦИЈЕ ПОКАЗУЈУ ДА СУ МУ ПРИХОДИ БИЛИ ОКО 2.500 ЕВРА

Петровић је десет година био покрајински секретар за науку и технолошки развој – од 2004. до 2014. године, а последње две године био и потпредседник Владе Војводине. На овим функцијама био је док је на власти била Демократска странка и био је близак сарадник тадашњег председника покрајинске владе Бојана Пајтића. Није познато порекло новца на тајном рачуну у Швајцарској, а судећи по Петровићевим примањима које је пријавио Агенцији за спречавање корупције, он је могао да заради мали део ове суме и то под условом да није ништа трошио, што је немогуће.

ЧАК И ДА НИШТА НИЈЕ ТРОШИО, НИЈЕ МОГАО ТОЛИКО ДА ЗАРАДИ

Петровић је месечно зарађивао, показују подаци које је пријавио Агенцији за борбу против корупције, око 2,500 евра. Осим плате покрајинског секретара, примао је плату и хонораре од Природно-математичког факултета у Новом Саду, где је радио као професор. Осим тога, Петровић Агенцији ниједног тренутка није пријавио да поседује уштеђевину у банци, судећи по информацијама објављеним на сајту ове институције. Иако је као грађанин Србије био дужан да од Народне банке затражи дозволу како би отворио рачун у иностранству, према информацијама које смо добили од ове институције, Петровић то није урадио.

Швајцарска банка „Цредит Суиссе“ није одговорила на питања новинара о конкретним рачунима и клијентима. Само је саопштила да „послује у складу са свим глобалним и локалним законима и прописима“.

НАПРЕДЊАЦИ ПОДНЕЛИ ДЕСЕТИНЕ КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА

Према писању портал Крик, Српска напредне странка у Новом Саду поднела је десетину кривичних пријава у којима су тврдили да је извршио злоупотребе у вези са додељивањем средстава за финансирање нових технологија управо преко секретаријата којим је управљао. Осим њега, напредњаци су тврдили да је за наводне злоупотребе одговоран и Бојан Пајтић.

У пријавама се наводи да је су Пајтић и Петровић оштетили буџет покрајине тако што су закључивали штетне уговоре са предузећима. Они су, како се тврди у пријавама, власницима тих фирми пребацивали новац и то лажно представљали као подстицаје за отварање нових погона, а заузврат су добијали провизију. Бројна предузећа, наводно, нису испунила обавезе из уговора, а секретаријат против њих није покренуо поступак, тврдило се у пријавама.

ПРЕМА ТВРДЊАМА СНС БУЏЕТ ОШТЕЋЕН ЗА 35 МИЛИОНА ЕВРА

На овај начин, тврдили су напредњаци, Пајтић и Петровић оштетили су у периоду од 2006. до 2012. године буџет Војводине за 35 милиона евра. Тужилаштво је одбацило оптужбе.

Подсетимо и НС уживо је недавно објављивао серију текстова о бизарним субвенцијама где су преко Фонда за нове технологије набављани мртвачки ковчези, семе бикова, антрфриз за ђаке, али и акција заврашивања комараца са Девичанских острва.

Ј.Ј

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије