Промењен правилник о „Вуковој“ дипломи за основне школе

Vuk

Промене правилника за добијање дипломе „Вук Караџић“ за основну школу предвиђају да ће основцима од другог до осмог разреда бити потребно да имају све петице, док се до сада за титулу „вуковца“ рачунао успех од петог до осмог разреда.

Како за Тањуг кажу у Министарству просвете, новина која је утврђена правилником је да се ова диплома даје ученику који је у току стицања основног образовања и васпитања на крају сваке школске године постигао одличан успех из свих обавезних предмета, изборних програма и активности прописаних планом и програмом наставе.

У Вукову диплому улазиће и то да је ученик остварио примерно владање и да је добио најмање једну диплому „Доситеј Обрадовић“.

Из ресорног министаррства кажу да према новим одредбама правилника диплому „Доситеј Обрадовицћ“ добијају ученици за изузетне резултате из обавезног предмета односно изборног програма и ако имају примерно владање на крају школске године.

Како наводе из Министарстсва просвете, правилником је предвиђено да се диплома „Доситеј Обрадовић“ стекне поред досадашњих награда на општинским и градским нивоима такмичења, а сада може и на републичком, међунаордном и окружном такмичењу.

Истичу да је новина и да су први пут уведене дипломе за ученике који постигну изванредне резултате у музичкој и балетској школи.

Диплома „Корнелије Станковић“ је еквивалент дипломи „Вук Караџић“ у музичклој школи, а у балетској то је „Марија Мага Магазиновић“.

Уместо дипломе „Доситеј Обрадовић“ у овим уметничким школма биће додељиване дипломе „Љубица Марић“ и „Душанка Сифниос“.

Правило је да ђаци у школама могу да добију и више ових диплома.

Како су рекли у Министратву просвете, примена овог правилника почиње од ове школске године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs