Иванишевић и Лабовић у посети школи „Петро Кузмјак” у Руском Крстуру

Labović i Ivanišević

Јуче су општину Кула и Основну и средњу школу са домом ученика „Петро Кузмјак“ посетили Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић и директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић. Гости су се најпре сусрели са председником Привременог органа општине Кула, Дамјаном Миљанићем, а потом су посетили Руски Крстур и школу која има, осим одељења гимназије и посебан, туристички смер. Школа образује око 250 ученика, при чему се на гимназијском смеру одвија двојезична настава, на српском и русинском језику, што чини ову школу јединственом.

Према речима Покрајинског секретара Иванишевића, веома је важно промовисати стручне смерове, попут туристичког смера у овој школи, с обзиром да је неопходно градити капацитете и базу стручњака, квалификоване радне снаге, за одређене пословне профиле, а посебно у оквиру области туризма. У овој области је неопходно још више радити на унапређењу услова рада, али и на промовисању постојећих и отварању нових стручних смерова у образовном систему наше земље.

-Покрајински секретаријат за привреду и туризам у Западнобачки округ уложио је преко 30 милиона динара, укупно преко 7 милиона динара у Кулу, у претходном периоду. У току је израда Стратегије развоја туризма, тако да је идеја да са председником општине Кула сагледамо где би то желели да буде туризам у овој општини у наредних пет година. Поред свих капацитета, у Кули су веома заступљени верски и културолошки туризам, као важни видови туризма у које усмеравамо значајна средства – рекао је Иванишевић.

Миљанић је предочио да су многобројни пројекти у току, као и да се туристички капацитети проширују на територији ове општине. Додао је да је Руски Крстур место у ком је веома заступљен верски туризам, што и јесте једна од претпоставки за веће улагање у туризам.

Марија Лабовић је овом приликом рекла да се у току данашње посете разговарало о важности увезивања локалитета, те да је важно, како за ову дестинацију, тако и за друге, креирати квалитетан и садржајан дан боравка и на тај начин привући туристе. Истакла је да ће Туристичка организација Србије пружити подршку и помоћ ТО Кула и осталим туристичким организацијама, како би што квалитетније представили своје капацитете.

Делегација је посетила и цркву Водица код Руског Крстура, дестинацију коју посећују многи ходочасници гркокатоличке, али и других вероисповести.

Учесници данашње посете били су и помоћник Покрајинског секретара, Милан Јарић, као и представници општине Кула и Туристичке организације Кула, који су корисници средстава Секретаријата за промотивне активности туристичких потенцијала ове општине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.