Пољопривредници ослобођени фискализације

Фискалне касе

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су пољопривредници који продају своје воће и поврће на пијацама ослобођени фискализације.

Они раде свој посао и нема потребе да издају фискални рачун. Када је реч о онима који раде на пијацама, а обвезници су фискализације, то су препродавци. Они продају и детерџенте и друге ствари и нелојална су конкуренција продавницама, самосталним трговинским радњама”, рекао је Мали гостујујући на Радио-телевизији Панчево.

Додао је да када се овако послује мора да се има улаз, затим излаз и да за то мора да се изда фискални рачун, као што ради било који други предузетник или трговинска радња.

Мали је истакао да је веома је важно да упркос пандемији и другим глобалним изазовима, не стајемо са суштинским реформама које мењају привредно окружење и чине да оно буде конкурентније, ефикасније, атрактивније за нове инвеститоре, а то значи нова радна места, веће плате и пензије.

Још једном је подсетио да од 1. маја, сви обвезници фискализације морају да раде по новом моделу.

Према његовим речима, претходни модел фискализације се примењује од 2003. године и било је неопходно да се замени новим, савременијим системом, који прати нове трендове у IT технологији.

“Нови модел је потпуно у складу са најновијим технолошким достигнућима. Он омогућава Пореској управи ефикаснији и бољи рад, као и увођење реда у сиву зону”, рекао је Синиша Мали.

Подвукао је да држава жели да заједно са грађанима смањи утицај сиве економије, јер ако неко не узме фискални рачун или ако је он неправилан, користи од тога има само продавац који није платио порез држави, а од тог пореза се граде болнице, купују вакцине, лекови, повећавају плате и пензије.

Навео је да сваки рачун у новом систему има тзв. QR код и када се скенира телефоном, аутоматски се добија одговор да ли је рачун исправан или не.

“За привреду је овај систем важан јер омогућава борбу против нелојалне конкуренције. Ми хоћемо да се боримо против такве нелојалне конкуренције”, објаснио је министар.

Рекао је и да је Привредна комора Србије израчунала да ће привреда увођењем новог модела уштедети 10 милиона евра, јер више неће бити резервних папирних трака, обавезног годишњег сервиса уређаја.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs